Osramočen

Razkrili eno največjih prevar v zgodovini medicine

R.T.
5. 2. 2020, 17.06
Posodobljeno: 5. 2. 2020, 21.02
Deli članek:

Kakšno vlogo bodo v novi epidemiji koronavirusa odigrali njegovi sledilci?

Profimedia
Andrew Wakefield je zatočišče našel v ZDA.

Natanko deset let je minilo, odkar se je medicinska revija The Lancet razpisala o lažni raziskavi britanskega gastroenterologa Andrewa Wakefilda iz leta 1998, po kateri naj bi cepiva povzročala avtizem.

Umiku študije navkljub je ta postala »božji nauk« za vse tiste, ki so proti cepljenju, njen avtor pa je postal eden od gurujev gibanja. Zdaj kaže, da bi lahko njegovi sledilci v novi epidemiji koronavirusa odigrali nevarno vlogo.

Pripravljali tožbe

V uredništvu omenjene medicinske revije so pozneje objavili, da so nekateri elementi raziskave netočni in v nasprotju s prejšnjimi ugotovitvami. Fiona Godlee, urednica ugledne medicinske revije BMJ, je leta 2011 za Wakefieldovo raziskavo dejala, da bolj odmevne še ni bilo, a da to ni prvi primer tovrstne prevare.

Kmalu po objavi rezultatov študije je postalo jasno, da so tako avtor kot nekateri starši v raziskavi sodelujočih otrok načrtovali, da se bodo z njo dobro okoristili, saj so bile v pripravi tožbe proti proizvajalcem cepiv. Raziskavi se je na koncu odpovedalo kar 11 od 13 prvotnih avtorjev, pristojni organi pa so Wakefielda spoznali za krivega v 30 točkah obtožnice, med drugim tudi nepoštenosti in zlorabe otrok. V Veliki Britaniji je ostal brez licence, zato se je preselil v Združene države Amerike in svoje ideje širil tam. Iz sebe je naredil zvezdnika in obogatel.

Netransparentno

Tuji mediji poročajo, da se Wakefield financira tudi preko kanala AMC (Autism Media CHannel) in fundacije AMC, katere solastnik je skupaj s Polly Tommey, ki se je v Združene države Amerike prav tako preselila iz Velike Britanije. V Teksasu je ustanovila austinski center za avtizem. AMC je samo leta 2016 zaslužil 1,3 milijona dolarjev (skoraj 1,2 milijona evrov), sredstva pa po poročanju tujih medijev porabil na zelo netransparenten način.