Leglo bakterij

Slušalke šestkrat bolj umazane kot umivalnik

Z.F.
1. 2. 2020, 10.31
Deli članek:

Ste tudi vi zvesti uporabnik slušalk in vas te spremljajo na poti v službo, telovadnico, na tek, pa tudi v avtomobilu? Ste jih kdaj očistili? Ali veste, da so pravo leglo bakterij?

Dreamstime
Težava slušalk je njihova prostoročnost, zaradi česar so nenehno izpostavljene bakterijam.

Slušalke so doživele veliki pomp ob pojavu danes že pozabljenih prenosnih kasetofonov (walkmanov), nato pa se je trend nadaljeval s prenosnimi CD-predvajalniki, tako imenovanimi discmani, in kasneje z mobilnimi telefoni, in tako se jim je uspelo obdržati na tržišču vse do danes. Seveda so medtem doživele napredek in se rešile nerodnih in zapletenih kablov, a kljub napredku smo na nekaj pozabili. Ali veste, kako umazane so? Ob nakupu ali prejemu slušalk le redko, če sploh, dobimo navodila za njihovo vzdrževanje oziroma čiščenje. Slabo čiščenje pa lahko povzroči resnejše težave z obolenjem ušes in čezmernim izločanjem ušesnega masla.

Gojišče bakterij

Na slušalkah se zadržuje kar 2708-krat več bakterij kot na deski za rezanje, šestkrat več kot v pomivalnem koritu in 330-krat več kot na kuhinjskih policah. Po podatkih bolnišnice Whittier v Kaliforniji lahko umazane slušalke povzročijo različne težave, vključno z alergijskimi reakcijami, izpuščaji in celo okužbami. Težava slušalk je predvsem njihova prostoročnost, zaradi česar se znajdejo povsod, v avtu, v torbi z umazano fitnes opremo, na pisalni mizi, v posodici s ključi … In če jih ne čistite redno, vsakič, ko jih prislonite k ušesu, nase prenesete novo količino bakterij in umazanije. Zdravniki iz kalifornijske bolnišnice zato opozarjajo, da je treba slušalke čistiti vsaj enkrat na teden in jih ni dobro posojati drugim.

Kako jih očistiti

Vsi tisti, ki uživate ob vsakodnevnem poslušanju glasbe v podkastih (ali poslovenjeno ‒ v poddajah) in drugih oblikah, torej upoštevajte nasvet o čiščenju slušalk in tako preprečite težave z ušesi in možne okužbe. Za čiščenje potrebujete mehko bombažno krpo in nekaj vode. Najprej s površine slušalk očistite morebitno umazanijo, nato pa jih obrišite še z vlažno krpo in pustite, da se posušijo.