TRDEN SPANEC

Starodavne modrosti preženejo nespečnost

T.D.
25. 1. 2020, 17.12
Deli članek:

Čeprav so noči pozimi dolge in bi človek pričakoval, da bo spanec zdaj raje in hitreje sedal na naše veke, za številne to ne velja.

thinkstock
Nespečnost postaja ena najpogostejših nadlog sodobnega človeka, zagotovo pa ni čisto nov pojav.

Nespečnost postaja ena najpogostejših nadlog sodobnega človeka, zagotovo pa ni čisto nov pojav. Mučila je že naše prednike, ki so jo poskušali ukaniti po svoje. Ker so stare metode že preizkušene, bodo zagotovo pomagale tudi nam.

Nasvet zeliščaric

Najboljše zeliščarice priporočajo zeliščni venček in mandljevo mleko. Pravo lakoto s čudovitimi rumenimi cvetovi so nekoč dajali kar v žimnico – učinkuje pa tudi, če spletemo venček in ga položimo pod posteljo. Poskrbel bo za naš dober spanec ter čilost in svežost čez dan. Če pa spadate med tiste, ki jim zelišča niso preveč domača, je tu mandljevo mleko. Veliko žlico mletih mandljev vmešamo v skodelico vročega mleka, dodamo še žličko medu in popijemo eno uro prej, preden ležemo v posteljo spat.

Babičin nasvet – jabolčni kis

Znanstveniki ne prikrivajo svojega dvoma in odkimavajo z glavo, a splošna izkušnja še zmeraj prisega na staro kislo metodo – jabolčni kis. Pomaga pri motnjah s prebavo, pri bolečinah v grlu, pri vseh vrstah težav s sklepi ter pri motnjah spanja. Recept: dve žlički jabolčnega kisa zmešamo z žličko medu, dolijemo kozarec mlačne vode in popijemo tik pred spanjem.

Nasvet sestre Hildegarde iz srednjega veka – peteršiljevo vino

Stare samostanske listine ohranjajo nasvet še danes znamenite sestre Hildegarde, ki lahko pomaga tudi novodobnemu nespečnemu človeku: peteršiljevo vino. Za ta srednjeveški recept potrebujemo: 10 vejic peteršilja, dve žlici vinskega kisa, 100 gramov medu in en liter belega vina. Peteršilj in vino kuhamo pet minut, dodamo med in kis, kuhamo še pet minut, precedimo in nalijemo v steklenico. Pijemo trikrat na dan iz kozarčka za liker.