DREVO ŽIVLJENJA

Naravni izotonik, ki raste na palmi

Z.F.
23. 1. 2020, 21.22
Deli članek:

Če smo še nedavno pri nas poznali zgolj kokosovo moko, ki smo jo uporabljali pri pripravi sladic, danes na policah najdemo tudi kokosovo olje, kokosovo vodo, moko in nekatere druge izdelke. Poznate njegove koristne lastnosti?

Dreamstime
Tako vodi, olju in kokosovem mesu pripisujejo izjemen pomen.

Ker nima skoraj nič kalorij in je kokosova voda bogata z elektroliti, je primerna v času prehladov, težjih telesnih naporov in pri profesionalnih športnikih. Uporabimo jo kot naravno nadomestilo izotoničnih pijač. Cifra: 2 kozarca na dan je priporočena količina uživanja. V prevelikih količinah deluje odvajalno. Poudarek: Kokosova voda deluje razstrupljevalno, ima pomlajevalne učinke in pospešuje izgubljanje odvečnih kilogramov. otrok, kokosova voda: Kokosova voda je nepogrešljiva v času prehladnih obolenj in vročinskih stanj.

Kokosova palma je tropskih deželah poznana tudi pod imenom drevo življenja, saj so kokosovi orehi bogati s številnimi vitamini, minerali, vlakninami in drugimi hranilnimi snovmi. Kokos se uvršča med funkcionalno hrano, kar pomeni, da ima poleg hranljive vrednosti tudi številne druge koristne učinke na zdravje. Tako vodi, olju in kokosovem mesu pripisujejo izjemen pomen. Njihov učinek naj bi bil celo močnejši od nekaterih sintetičnih zdravil, prav zaradi tega je v tradicionalni medicini pri narodih, ki živijo na območju Azije in Pacifika izjemno cenjen.

KOKOSOVA VODA

Kokosova voda se pridobiva iz mladih kokosovih plodov oziroma orehov. Voda, ki jo pijemo naravnost iz kokosovega oreha, ima blag okus po kokosu, medtem ko ima kokosova voda, ki jo kupimo v trgovini, precej intenzivnejši okus. Pri nakupu zato pazite na napise na embalaži. Najboljša je tista, ki je obdelana s hladno sterilizacijo. Kokosova voda deluje razstrupljevalno, saj nase veže strupe in čisti prebavne poti, zraven tega pa potiska strupe iz našega telesa. Voda ima tudi sposobnost hlajenja, kar je posebej dobrodošlo ob vročih dnevih. Je odličen naravni izotonik, ki pomaga obnoviti tekočino po napornejši športni rekreaciji. Nepogrešljiva pa je tudi v času dehidracije, saj olajša celicam vnovično sprejemanje vode. Kokosova voda naj bi bila odlična tudi pri zdravljenju alkoholnega »mačka«, sicer pa številni posežejo po njej, ker ima pomlajevalne učinke, lepša kožo in pospešuje izgubljanje odvečnih kilogramov.