Zanimivosti

Zimski vrt kot nov bivalni prostor

Oglasno sporočilo
22. 1. 2020, 12.57
Posodobljeno: 22. 1. 2020, 12.58
Deli članek:

Brez betonskih stebrov, obdelanih lesenih tramov in kop na strehi, čisto enostavna montaža in že imate nove steklene bivalne površine.

Kaj je zimski vrt

Začelo se je z željo arhitektov, da bi strankam v mrzlih krajih, kjer zapade večja količina snega, lahko ponudili več steklenih površin ter s tem več svetlobe in večjo udobnost bivanja. Idejo so nadgrajevali tako, da so lahko ljudje pozimi, med plavanjem v bazenih ali ob kavi, uživali ob čudovitem panoramskem razgledu. Tako se je razvila steklena streha s steklenimi obodi. Dolgo let je bil tako imenovani »steklenjak«, po zdajšnjem imenu zimski vrt, bolj primeren samo za severne predele. V današnjem času, pa so zimski vrtovi in njihov sistem postavitve čisto nekaj drugega.

Prvi zimski vrtovi, so bili v celoti iz aluminijastih nosilnih profilov in enojnih stekel, kar pomeni, da so bili slabo izolativni. Sedaj so aluminijaste nosilce zamenjali PVC profili, ki so zasnovani tako, da je jedro zaradi statike in nosilnosti same konstrukcije iz pocinkanega železa. PVC profil na strešnem delu, je za boljšo odpornost proti toči in zunanjim vplivom, dodatno zaščiten še z aluminijasto masko.

Uporaba aluminija

Aluminij pri zimskih vrtovih uporabljamo samo za zaščito PVC profila in ne za osnovno konstrukcijo, saj nam sam aluminij ne zagotavlja toplotne izolacije. Trenutno se veliko govori in piše o varčevanju z energijo. Potrebno je izbirati izolativne materiale, da bomo lahko pozimi prihranili pri kurjavi in poleti pri hlajenju s klimatsko napravo.

Na kaj je moramo biti pozorni pri nakupu

Pri nakupu zimskih vrtov moramo biti pozorni, da lahko dodatni prostor, ki ga z zimskim vrtom pridobimo, uporabljamo v vseh letnih časih. Zato moramo izbirati zimski vrt z dobro toplotno izolacijo. Na južnih, bolj »vročih« predelih, je smiselno uporabiti dodatno zaščito, s pravilno izbiro sestave stekla in pa dodatnim zunanjim senčilom.

PVC profil trenutno omogoča najboljšo toplotno izolativnost med vsemi profili, ki so prisotni na trgu. Na obodih uporabimo klasično zasteklitev, na strehi pa varnostna kaljena stekla z dodatno zaščito proti UV žarkom in toplotnemu segrevanju sonca.

Več posvetovanja

Veliko kupcev se pri nakupu zimskega vrta, premalo posvetuje z gradbenimi strokovnjaki, kot so inženirji in arhitekti. Pozorni so samo na ceno, kar pa se lahko izkaže za veliko napako. Potrebno je vedeti, da ima lahko poceni investicija največje posledice. Slabo izbrani materiali in nekakovostna izvedba, posledično toplotne izgube, kondenz in vlaga, nov zimski vrt, spremenijo v samo še neuporaben »privesek« k hiši. Denar je vržen stran.

Zimski vrt kot celota stanovanja

Ste kdaj razmišljali, da bi odprli del strehe in si z zimskim vrtom na podstrešju, naredili klubsko sobo ali celo spalnico?

Morda imate premajhno jedilnico? Ste razmišljali, da bi jo z zimskim vrtom spojili z balkonom ali s teraso? Tako bo lahko vsa družina, brez prostorske stiske zbrana pri nedeljskem kosilu.

Obožujete rože, ste kadilec ali kadilka in bi radi imeli svoj kotiček v stanovanju?

Pričakujete še enega otroka ali pa so otroci že večji in potrebujejo svojo sobo? Zakaj bi se selili v večje stanovanje, če imate veliko teraso? Izkoristite teraso in jo nadgradite z zimskim vrtom.

Stik z naravo

Idej, kako uporabiti zimski vrt, je nešteto. Z njegovo vgradnjo, pa si boste vsekakor pridobili dodatno stanovanjsko površino in lep zasebni prostor, v katerem boste lahko dan in noč v stiku z naravo. Podnevi lahko občudujete oblake, ponoči luno in zvezde. In v pravilno izbranem in izdelanem zimskem vrtu, boste lahko uživali v vseh letnih časih.

Toni Vinčec, Direktor podjetja MATON d.o.o.