ODRECITE SE JIM!

Čas je za nove začetke in opuščanje starih navad, ki nam ne služijo več

T.D.
26. 1. 2020, 11.21
Deli članek:

Skoraj vsi imamo kakšno navado ali razvado, ki se ji težko odrečemo, čeprav se zavedamo njene škodljivosti. Večina ljudi pa se poslužuje tudi nekaterih navad, ki naj ne bi bile škodljive, vendar v resnici precej vplivajo na naše zdravje in počutje. Katere so te navade in kako se jih znebiti?

Dreamstime
Fotografija je simbolična

TELEVIZIJA PRED SPANJEM

Gledanje televizije ali deskanje po spletu na računalniku ali pametnem telefonu za mnoge pomeni popolno sprostitev, preden se odpravijo spat. Poleg tega, da nas lahko nekatere vsebine (na primer film, poln nasilja, ali pregled službene pošte) pošteno vržejo iz tira in tako poskrbijo, da bomo ostali budni dlje časa, pa nam televizijski, računalniški in mobilni zasloni škodujejo tudi na drugačen način. Znanstveniki so namreč odkrili, da svetloba, ki sije z omenjenih zaslonov, lahko spremeni ali nekoliko zaustavi našo notranjo uro in posledično pripomore k spremenjenemu ritmu. To se največkrat pokaže zjutraj, ko je treba vstati iz postelje, vi pa ste še vedno tako utrujeni kot takrat, ko ste legli k počitku. TV-sprejemnik, računalnik in prenosni telefon izklopite vsaj eno uro pred spanjem, čas pa si krajšajte s poslušanjem umirjene glasbe, branjem ali pa si privoščite sproščujočo kopel.

ČEPENJE NAD STRANIŠČNO ŠKOLJKO

V dobri veri, da bi se ubranili bakterij in umazanije, ki prežijo na vas na javnem stranišču, se s čepenjem izognete sedenju na straniščni školjki. Na žalost pa s tem tudi pripomorete k okužbi sečil. Čepenje namreč povzroča krčenje mišic medeničnega dna in s tem zategovanje sečnice, s čimer preprečujemo mehurju, da bi se popolnoma izpraznil in iz telesa odplaknil bakterije. Na večini javnih stranišč so na voljo papirnate podloge za straniščno školjko, ki preprečujejo stik kože s straniščno desko. Če teh ni (več), lahko straniščno desko obložite s toaletnim papirjem ali robčki, ki jih imejte v svoji torbici vedno na zalogi.

UMIVANJE ZOB PO VSAKEM OBROKU

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ali s seboj v torbici vedno nosite zobno ščetko in si z njo umivate zobe po vsakem obroku? Že res, da tako najhitreje odstranite ostanke hrane med zobmi in poskrbite za svež dah, vendar prinaša ta navada tudi precej negativnih posledic za zobe. Hrana in pijača, ki vsebujeta veliko kisline, na primer citrusi, paradižnik, jabolko, gazirane pijače in športni napitki, lahko zobem, če si jih umivate neposredno po njihovem uživanju, škodujeta še bolj, kot če si zob sploh ne bi umili. Kislina namreč mehča zobno sklenino, s ščetkanjem pa njeno moč še okrepite, zato lahko ta prodre še globlje. Posledica tega je karies. Po uživanju hrane, bogate s kislino, s ščetkanjem počakajte vsaj eno uro ali pa si zobe le splaknite z obilico vode. Nekateri zobozdravniki celo menijo, da bi bilo povsem dovolj, če bi si ljudje umivali zobe le zjutraj in zvečer, čez dan pa uporabljali le zobno nitko in ustno vodo.

NADOMEŠČANJE SPANCA MED VIKENDOM

Podaljšan spanec ob sobotah in nedeljah se zelo prileže, še zlasti če nam primanjkuje spanca čez teden. Vendar pa nam takšno »zavajanje« naše notranje ure prej škoduje kot ne, saj se telo hitro navadi na več spanja, davek pa moramo plačati že v ponedeljek, ko se zbudimo veliko bolj utrujeni, kot bi bili, če si maratonskega spanca čez vikend ne bi privoščili. Strokovnjaki pravijo, da lahko pomanjkanje spanca nadoknadimo že, če dva dneva spimo po osem ur. Tako lahko primanjkljaj nadoknadite že čez teden, če se seveda odpravite spat prej kot sicer. Začnite postopoma, da se bo telo navadilo na novo notranjo uro. Prvi dan se odpravite spat 15 minut prej kot po navadi, nato ta čas postopoma podaljšujte, tako se boste izognili nepotrebnemu stresu.

PREPOGOSTO TEHTANJE

Profimedia
Fotografija je simbolična

Številke na tehtnici sicer povedo, ali se vaša teža giblje v mejah normale, vendar to še zdaleč ni zadosten dokaz, da ste zdravi. Tehtnica namreč ne prikazuje podatkov o tem, na katerem delu telesa je (pre)več maščobe, zato vas tudi ne more opozoriti, ko je maščobe na najbolj rizičnem predelu, to je okrog trebuha, preveč. Namesto tega, da se tehtate in izgubljate živce zaradi nepomembnih številk, se rajši posvetite resnično pomembnim številkam, torej centimetrom. Vaše merilo naj bo od zdaj naprej torej šiviljski trak. Obseg pasu nad 80 centimetrov ogroža, nad 88 pa zelo ogroža zdravje žensk. Pri moških so te številke nekoliko višje. Obseg pasu nad 94 centimetrov ogroža, nad 102 pa zelo ogroža njihovo zdravje. Seveda nikar ne pozabite na zdrav življenjski slog z zdravo prehrano, veliko gibanja in zadostno količino spanca.

ENE IN ISTE VAJE

Ali je telovadba za vas postala rutina v negativnem smislu? Potem od nje gotovo nimate tolikšne koristi, kot bi je imeli, če bi bile vaje, ki jih izvajate, vsakokrat nekoliko drugačne. Strokovnjaki pravijo, da je izvajanje enih in istih vaj nekakšna potuha za mišice, ki se privadijo vadbi in se tako prenehajo krepiti, rutina pa zavira motivacijo in voljo. Ugotovili so tudi, da imajo ljudje, ki izvajajo vsakokrat nekoliko drugačne vaje, 15 odstotkov več možnosti, da bodo telovadili redno, v nasprotju od tistih, ki se držijo rutinske vadbe. Že majhna sprememba lahko pomeni veliko razliko. Na sprehod ali tek se na primer odpravite po drugi poti, telovadite ob novi glasbi ali pa na vadbo oziroma rekreacijo povabite še prijatelja. Seveda lahko vedno odločite tudi za povsem drugo vrsto vadbe.

LAGANJE ZDRAVNIKU

Zdravnik vam lahko pomaga le, če ima dovolj informacij o vas oziroma vašem fizičnem in psihičnem stanju. Za njegovo obveščenost pa ste odgovorni sami, saj zdravniki ne morejo brati vaših misli. O težavah in stanjih je včasih morda res neprijetno govoriti, vendar imejte v mislih, da lahko pomanjkanje tovrstnih informacij škoduje predvsem vam. Verjetno si ne želite napačne diagnoze, pomanjkljivih preiskav ali celo jemanja zdravil, ki v resnici sploh niso potrebna oziroma bi bila potrebna, pa vam jih zdravnik ne predpiše samo zato, ker ste mu določene stvari »pozabili« omeniti. Preden se naslednjič odpravite do svojega zdravnika, napišite seznam vseh zdravil in dopolnil, ki jih jemljete. Zapišite še opažanja glede svojega fizičnega in psihičnega počutja, navedite svoje spalne in prehranjevalne navade ter pogostost fizične aktivnosti. Če o svojih težavah težko govorite z zdravnikom, imejte v mislih, da je zdravnik tisti, ki vam lahko pomaga, če mu boste to dovolili. Poleg tega je zavezan k molčečnosti, zato se nikar ne bojte, da bo kakšna informacija »ušla« iz njegove ordinacije. Če mu kljub temu ne zaupate, je morda pametno razmisliti o njegovi zamenjavi.