Zanimivosti

Zlato, ki že tisočletja bogati kulinariko

Z.F.
21. 1. 2020, 21.30
Deli članek:

Uporaba olja je v slovenski kuhinji ne glede na trende precej pogosta. Morda res cvremo manj kot pred leti, a nedeljska klasika je še zmeraj marsikje ocvrt piščanec ali dunajski zrezek. Sicer pa, kakšna bi bila solata brez olja? Veste, katero olje je primerno za cvrtje in katero zgolj za prelive?

Dreamstime
Zdravju najbolj koristi hladna uporaba olivnega olja, saj pri tem naše telo pridobi prav vse koristne snovi, ki so v olju.

Bogata izbira rastlinskih olj na trgovinskih policah povprečnega kupca hitro zmede. Napisi obljubljajo marsikaj, od dodanih vitaminov, oleinske kisline do hladnega stiskanja in še bi lahko naštevali. Nedvomno so pomemben del pestre in uravnotežene prehrane, saj jih uporabljamo pri pripravi živil. Bogatijo okus in vplivajo na teksturne lastnosti, hkrati pa igrajo pomembno vlogo pri konzerviranju. In če smo nekoč uporabljali zgolj sončnično olje za cvrtje, za pripravo solat na Primorskem olivno, na Štajerskem pa bučno olje, so današnji trendi precej drugačni. Katero olje izbrati in zakaj?

Sončnično olje

Sončnično olje je v slovenski kuhinji najbolj razširjeno. Uporablja se pretežno za cvrtje in praženje, pogosto pa ga uporabljajo tudi za oljne mešanice in pripravo solatnih olj. Je nevtralnega in neizrazitega okusa in vonja. V hladno stiskanem najdemo veliko vitamina E in oleinske maščobne kisline, kar zagotavlja olju razmeroma visoko antioksidativno in toplotno stabilnost, saj smojenje doseže šele pri 160 oziroma 170 stopinjah Celzija.

Olivno olje

Precej razširjena je tudi uporaba olivnega olja, ki mu strokovnjaki pripisujejo številne koristne lastnosti na telo. Ima ugodno maščobno-kislinsko sestavo in vsebuje velike količine enkrat nenasičene oleinske kisline, pa tudi vitamina E. Je nežnega, rahlo grenkega oljčnega okusa. Najbolje je izbrati hladno stiskano ekstra deviško olje, saj v njem najdemo največ koristnih lastnosti. Pomembno je poudariti, da je oljčno olje najboljše in najbolj zdravo, ko je sveže. Lahko ga uporabljamo za solate in termično obdelavo, saj se olje dimi šele pri 200 stopinjah Celzija.  

Bučno olje

Bučno olje je posebej razširjeno v Prekmurju, Prlekiji in na Štajerskem koncu, kjer boste solato le težko dobili okisano brez tega olja. Bogato je z rastlinskimi steroli, v primerjavi z drugimi olji pa ima visoko vsebnost delta-7-sterolov. Tako bučnice kot bučno olje priporočajo za zdravje prostate, zmanjšuje vnetja in nekatere kronične bolezni. Je izrazito oreškastega okusa in vonja ter temno zelene barve. Ni primerno za toplotno obdelavo.

Sezamovo olje

Najboljše je hladno stiskano olje iz nepraženih semen. Sezamovo olje je primerno kot zabela za različne solate, za pripravo vseh vrst hladnih jedi, pa tudi za toplotno obdelavo hrane.

Olje črne kumine

Ima visoko vsebnost oleinske kisline omega 9 in nizko vsebnost alfalinolenske kisline omega 3. Ima tudi veliko vitamina E in betakarotena. Najbolje ga je uživati surovega.

Orehovo olje

Vedno uporabljamo samo hladno, saj je občutljivo za oksidacijo. Je dobro za zdravje, saj ima esencialne maščobne kisline in ugodno razmerje maščobnih kislin omega 3 in omega 6.

Konopljino olje

Ima izredno dobro razmerje maščobnih kislin omega 6 in omega 3. Konopljino olje je odlično dopolnilo za izboljšanje presnovnih procesov in boljše delovanje celic.