Trnova pot

FOTO: Deklici, rojeni z dlanmi, manjšimi od kovanca, dali le pet odstotkov možnosti za preživetje

R.T.
20. 1. 2020, 08.57
Posodobljeno: 20. 1. 2020, 11.25
Deli članek:

Ob rojstvu je imela 340 gramov, potem pa se je po besedah njene mame zgodil čudež.

Facebook
Tako drobna je bila ob rojstvu.

Kym Brown in Ryan Evans iz Velike Britanije sta decembra 2018 izvedela, da bosta postala starša. Kmalu zatem pa so se dobre vesti razblinile. Brownovi so zdravniki diagnosticirali preeklampsijo, gre za resno stanje z izjemno visokim krvnim pritiskom in visoko ravnijo beljakovin v urinu, ki je nevarno tako za otroka kot mater.

Ultrazvočni pregled pri 21. tednu nosečnosti je pokazal, da je deklica nehala rasti, njen srčni utrip pa je začel pešati. Isabella je bila rojena prezgodaj, natančneje pri šestih mesecih. Ob rojstvu je imela zgolj 340 gramov in dlani manjše od kovanca. Bila je najmanjši nedonošenec (ki se je rodil sam) v zadnjih petnajstih letih v Veliki Britaniji.  Okolje prezgodaj rojenega otroka predstavlja inkubator, tako je bilo tudi v primeru male Isabelle, ki je na svet prijokala s pomočjo carskega reza. Za Ryana Evansa in Kym pa se je šele takrat začela trnova pot, zdravniki so jima povedali, da ima njun otrok le pet odstotkov možnosti za preživetje. Starša sta čakala na prvo pestovanje, ko je bila deklica stara zgolj tri tedne pa so zdravniki ugotovili še, da ima otrok v črevesju luknjico. Deklica je prestala dve operaciji, zatem je sledil še laserski operativni poseg oči.

Brownova je za Dailymail povedala: "Pripravila sva se na najhuje, ko pa so rekli, da je bila prva operacija uspešna, nisva mogla verjeti". 

Deklica je v bolnišnici preživela pol leta, potem pa je le lahko odšla domov v vas Bishop’s Cleeve, ki se nahaja v angleškem okrožju Gloucestershire. "Po vseh pravilih, pravzaprav sploh ne bi smela biti tu. Tolikokrat bi jo lahko izgubila, a se ni nehala boriti," je dodala Isabellina mama. Deklica sedaj tehta skoraj šest kilogramov. "Plazi se, postavlja na noge in ima velik apetit".

Facebook
V bolnišnici je preživela šest mesecev.

Facebook
Deklica sedaj tehta skoraj šest kilogramov.