VALOVANJE

Koliko nevarnosti nam prinašajo naši mobilniki?

Z.F.
14. 1. 2020, 21.00
Deli članek:

Verjetno nam ni treba omenjati, da mobilni telefoni tudi v času nedelovanja oddajajo radiofrekvenčne valove. Zato med spancem, če imate mobilni telefon na nočni omarici, vključite letalski način.

Dreamstime
Telefon neprestano oddaja radiofrekvenčne valove, ki na dolgoročno negativno vplivajo na telo. nočno brskanje: Strokovnjaki odsvetujejo uporabo mobilnikov tik pred spanjem, saj zavirajo delovanje melatonina.

Mobilni telefoni so v zadnjih dvajsetih letih preplavili naš planet in skoraj ni ga, ki te čudežne napravice, ki ne omogoča samo klicanja in branja kratkih sporočil, temveč tudi fotografiranje, iskanje novih lokacij, večne ljubezni in skritih kotičkov, ne bi imel. Mobilni telefon je otrokom skorajda položen že v zibelko in triletniki že sami izbirajo risanke na meniju, a ob tem pozabljamo, da te super naprave, ki poskrbijo, da otroke prijetno uspavajo oziroma vsaj umirijo, tudi precej negativno vplivajo na razvoj in zdravje. Zato naj o tem, kako in koliko so mobilni telefoni primerni za otroke, vsak presodi sam. V nadaljevanju zgolj opozarjamo, kako slabo sevanje vpliva na odrasle.

»Spanje« ob mobilnem telefonu

Kot že omenjeno v uvodu, mobilni telefoni neprestano oddajajo signal, pravzaprav delujejo v smislu neprestanega oddajanja in prejemanja elektromagnetnih valov oziroma radijskih valov. Raziskave so pokazale, da sevanje dolgoročno negativno vpliva na delovanje možganov in njihov razvoj. Prav tako motijo kvaliteten spanec obvestila in sporočila, ki prihajajo na vaš telefon med vašim spanjem. Zato strokovnjaki svetujejo, da delovanje mobilnih telefonov v času spanja omejite na letalski način. Še bolje pa bo, če ga boste popolnoma izklopili ali hranili v drugi sobi, medtem ko spite.

Prekomerna izpostavljenost svetlobi

Strokovnjaki so ugotovili, da svetloba, ki jo oddaja telefon, zavira delovanje melatonina, hormona, ki uravnava vaš spanec. Zato mobilnika pred spanjem ni dobro uporabljati, saj bo pregnal vašo utrujenost in potrebo po spanju. Svetloba lahko povzroča tudi glavobol in težave z očmi in vidom. Strokovnjaki zato svetujejo, da če imate možnost, zvečer svetlobo spremenite na nočni način gledanja.