pod drobnogledom

V nekaterih pudingih koščki vanilje, a v večini zgolj njena aroma

Z.F.
13. 1. 2020, 21.37
Deli članek:

Pripravke za pripravo vaniljevega pudinga, ki smo jih tokrat »vzeli pod drobnogled«, bi težko poimenovali vaniljevi pripravki, temveč zgolj pripravki z okusom vanilje.

Dreamstime
Vsem praškom je treba dodati še sladkor in mleko.

Odločitev o poimenovanju teh pripravkov je torej predvsem odvisna od količine vanilje, ki jo pripravek oziroma v našem primeru prašek za pripravo pudinga vsebuje. Če preverimo sestavine, ugotovimo, da praški vsebujejo največ škroba, medtem ko je v večini dodana le vaniljeva aroma.

Naj pojasnimo, da govorimo o dodanem koruznem škrobu, ki se uporablja predvsem za zgoščevanje jedi, po navadi za pripravo omak in krem, v tem primeru pudinga. Koruzni škrob se pridobiva iz semen koruze, a če čas zavrtimo malce nazaj, v 19. stoletje, se je škrob uporabljal zlasti za škrobljenje perila in v industrijske namene. Šele kasneje je pot našel tudi do kuhinje. Škrob je prvotni vir ogljikovih hidratov, a nima pretirane prehrambne vrednosti, zato ga lahko označimo za precej »prazno« živilo. Ima zanemarljiv delež beljakovin in masti, a kar je vredno poudariti, je, da ne vsebuje glutena.

Škrob, sol, aroma in barvilo

Preverili smo sestavo različnih pudingov z okusom vanilje in ugotovili, da so sestavine v praških precej podobne. Vsebujejo predvsem škrob, sol, aromo vanilje in barvilo betakaroten, ki daje pudingom značilno rumeno barvo. Preverili smo tudi sestavo proteinskega praška in ugotovili, da namesto škroba vsebuje beljakovinske dodatke, guar gumi in umetna sladila. Pri prašku, namenjenem za pripravo pudinga in kremnih rezin, smo ugotovili, da je ob modificiranem škrobu kot gostilo dodan karagenan, ki v prevelikih količinah deluje laksativno (odvajalno). Poleg sladkorja in nedefinirane arome je dodano še barvilo betakaroten. Na nekaterih proizvodih aroma torej ni definirana, a večina vsebuje podatek, da gre za aromo vanilje.

V boljših proizvodih delci vanilje

Če želite poseči po kvalitetnejših izdelkih, izberite pudinge, ki jim je dodana burbonska vanilja. Takšna sta denimo izdelka Dolcela premium in bio vaniljev puding Natur pur; njuni značilnosti sta bolj gladka in sijoča zmes ter polnejši okus. Dolcela premium vsebuje mlete delce burbonske vanilje, poleg arome vanilje pa navajajo tudi aromo mleka. V bio vaniljevem pudingu Natur pur najdemo burbonsko vaniljo iz ekološke predelave, kot dodatna aroma pa je navedeno mleko, barvilo je kurkuma.