Zanimivosti

16 trikov uporabe vlažilnih robčkov: zoper madeže, prah, ličila, razdraženo kožo …

Z.F.
13. 1. 2020, 07.00
Deli članek:

Uporaba vlažilnih robčkov je v zadnjem desetletju dosegla precejšen razpon.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Če so novopečene mamice še pred nekaj desetletji brez težav živele brez njih, si tokrat le s težavo predstavljajo dan brez tega pripomočka. In čeprav so pred dvema letoma na Otoku razmišljali o njihovi prepovedi, se danes še vedno pojavljajo na policah. Veste, kako uporabni so?

Za začetek najprej razjasnimo polemiko, zakaj so jih želeli umakniti s polic. Vlažilni robčki žal še vedno veljajo za enega največjih onesnaževalcev okolja, saj v svoji sestavi vsebujejo tudi nerazgradljive delce plastike, ki pa je številni več ne vsebujejo. Težave so se pojavile, ker so jih uporabniki v nevednosti zavrgli v straniščno školjko, kar je povzročilo prenekatero zamašitev kanalizacije. Vlažilni robčki ne sodijo v straniščno školjko. Preverimo raje torej, kako priročni so.

Umazane tačke

Zimski sprehodi hišnih ljubljenčkov so zagotovo nekaj čudovitega. A precej manj čudovito je, ko umazane tačke naredijo potke po stanovanju. Preprosta rešitev, da bodo tla ostala čista, so seveda čiste tačke. Polne blata, peska, soli, s katero posipavajo pločnike, boste najlažje in hitro očistili z vlažilnimi robčki. Nanje dodajte kapljico olivnega olja za dodatno hidracijo in vlažitev kože, a počakajte, da se dobro vpije, da ne bi madežem blata in peska dodali še mastne madeže.

Odstranite ličila

Otroški vlažilni robčki so odlična alternativa v času, ko vam zmanjka odstranjevalca ličil. Sicer boste potrebovali morda več časa, a učinek bo enak. Seveda ne pozabite nato obraza dobro sprati z vodo, nanesti tonik in vlažilno kremo.

Čiščenje vseh otroških predelov

Vlažilni robčki niso le odlična rešitev pri čiščenju otroške ritke, saj jih lahko uporabite tudi za odstranjevanje preostalih nečistoč z obraza, rok, nog in stopal. Vlažilni robčki so precej bolj učinkoviti od papirnatih brisačk, z njimi pa boste tudi temeljito očistili stol za hranjenje. Ne pozabite z njimi občasno očistiti tudi otrokovih igrač in ostalih pripomočkov.

Pripravite osvežilnik zraka

Da, tudi za to jih lahko uporabite. Na robček kanite le še nekaj kapljic vašega najljubšega eteričnega olja in ga položite na mesto, ki ga želite odišaviti. Lahko ga položite na kakšno polico, v omaro ali predal. Odlično se znajde tudi v kopalnici, kjer ga lahko uporabite za dišavo. Sicer pa lahko v majhno, ozko stekleničko nalijete nekaj eteričnega olja, ki ga pomešate z alkoholom in vodo in vanj do polovice namočite robček. Preostala polovica naj gleda ven.

Očistite notranjost avta

Z vlažilnimi robčki boste hitro in preprosto očistili vse prašne površine v vašem avtomobilu. Odlično pa se spopadejo tudi z madeži kave, čokolade in ostalimi prigrizki. Z robčki mesto, kje je nastal madež, dobro podrgnite in pustite, da se osuši. Ne pozabite očistiti tudi ročajev, menjalnika, volanskega obroča in ostalih predelov v avtu, na katere pogosto pozabimo. Naj pa omenimo tudi, da boste z vlažilnimi robčki preprosto očistili ptičje iztrebke, pa tudi umazanijo, ki se je nabrala v aluminijastih platiščih.

Očistite igrače

Z vlažilnimi robčki boste hitro in preprosto očistili igrače, ki se znajdejo na tleh, na kavču, v ustih in še kje. Svetujemo vam, da na robčke kanete nekaj razkužila. Tako igrač ne boste samo očistili, temveč jih boste tudi razkužili. In ne pozabite, otroci se zelo hitro učijo in še raje posnemajo. Zato to opravilo spremenite v igro in nedvomno boste kmalu dobili pomočnika.

Očistite dom

Če ne želite uporabljati agresivnih čistil, lahko za čiščenje doma uporabite vlažilne robčke. Vlažilni robčki bodo hitro opravili s prašnimi površinami, odlični pa so tudi za hitro čiščenje površin v kopalnici, dnevni sobi, otroški sobi in še kje. Če želite hitro in učinkovito očistiti straniščno školjko, na robčke kanite nekaj razkužila in tako razkužite tudi najbolj občutljive površine v vašem domu. Ne pozabite tudi na kljuke, daljince, ročaje …  

Očistite usnjene površine

Če vlažilni robčki niso preveč agresivni za dojenčkovo kožo, tudi naši usnjeni sedežni garnituri ne bodo storili hudega. Robčki so odlična rešitev za čiščenje usnjene sedežne garniture, usnjene torbice, čevljev, rokavic in drugih predmetov iz usnja. Po čiščenju nanesite na robček še nekaj kapljic otroškega olja in tako poskrbite še za dodatno zaščito in nego.

Odstranite madeže s preprog in kavčev

Če se je pojavil nov madež na vaši najljubši preprogi ali na kavču, preizkusite naslednji trik. Na vlažilni robček nanesite nekaj detergenta za ročno pomivanje posode in previdno podrgnite po madežu. Drgnite toliko časa, dokler madež ne izgine. Nato mesto dobro popivnajte in pustite, da se posuši. To bo precej cenejša možnost kot pa nakup dragih in agresivnih izdelkov za odstranjevanje madežev.

Očistite tipkovnico

Ste vedeli, da sta tipkovnica in računalniška miška najbolj umazana predmeta v vašem domu? Za preprostejše spopadanje s čiščenjem uporabite vlažilne robčke, na katere ste kanili nekaj razkužila. Postopek sicer ni med najhitrejšimi, a se boste hitro znebili prahu, ostankov hrane in druge umazanije, ki se je nabrala na tipkovnici oziroma računalniški miški.

Pomirite razdraženo kožo

Čeprav ta rešitev v zimskih dneh ne pride ravno v poštev, jo je vseeno dobro poznati. Z vlažilnimi robčki boste vsaj začasno pomirili razdraženo kožo, ki jo je ožgalo sonce. Koristni pa so tudi pri čiščenju ureznin in prask.

Odstranite dlako hišnih ljubljenčkov

Preprost trik, s katerim boste hitro odstranili dlako hišnih ljubljenčkov, je uporaba vlažilnih robčkov. Ti bodo hitro ujeli dlako, ki se je prijela na kavč in preprogo, ta pa ne bo mogla uiti iz njih. Z robčki lahko očistite tudi dlako hišnega ljubljenčka, ta pa bo za povrh še lepo dišal. Otroški robčki so namreč dovolj nežni, da ne bodo vplivali na stanje kože kosmatincev.

Odstranite sledi deodoranta

Če se na majicah poznajo lise deodoranta, jih rahlo podrgnite z vlažilnimi robčki. Uporabite jih lahko tudi pri odstranjevanju preostalih madežev, dodajte jim le nekaj kapljic detergenta za ročno pomivanje posode.

Očistite zamaščene pekače in ponve

Odstranjevanje zažgane maščobe iz ponev ali pekačev je lahko precejšen izziv, ki navadno zahteva tudi večurno odmakanje in agresivna čistila. Da ne bi prihajalo do neljubih situacij, vam svetujemo, da ponve in pekače očistite takoj, ko se ti ohladijo. Naj vam na pomoč priskočijo vlažilni robčki, ti hitro absorbirajo maščobo, prav tako pa bodo olajšali nadaljnje pomivanje posode.

Očistite liste lončnic

Tako kot na številnih površinah vašega doma se tudi na listih rastlin sčasoma nabere prah. Najsi gre za prave ali umetne rastline, lahko liste očistite z otroškimi robčki. Ti so odlična rešitev, s pomočjo katere bodo vaši listi spet zasijali.

Hitra pomoč na potovanjih

Na potovanjih so osvežilni robčki skoraj nujna oprema, zato naj bodo zmeraj v ročni prtljagi. Hitro očistite mesta, ki se jih boste dotikali na letalu, ne pozabite na sprotno brisanje rok.