Plastenje in izbrani materiali

Kako se v mrazu najhitreje ogreti?

Z.F.
10. 1. 2020, 21.00
Posodobljeno: 10. 1. 2020, 21.02
Deli članek:

Hladni januarski dnevi so le redkokoga pustili ravnodušnega, temperature pod ničlo ob jutrih pa poskrbele, da je marsikoga pošteno premrazilo, še preden je uspel priti do službe. Kako se ogreti in poskrbeti, da vas ne bi zeblo?

Dreamstime
Izbirajte predvsem oblačila, ki zadržujejo toploto in vpijajo pot.

Po navadi nas najhitreje zazebe v stopala, dlani in glavo, zato je dobro ta mesta izdatno dobro zaščititi pred mrazom. Žal je tako, da ko nas zazebe v enega od teh predelov, nas običajno zebe po celem telesu. Zato, še preden se odpravite na pot, ne pozabite na dodatne nogavice, kapo in rokavice.

Sledi naj plastenje oblačil

Strokovnjaki svetujejo, da se v zimskim mesecih odločamo predvsem za plastenje oblačil. Se pravi, da najprej oblečemo spodnjo majico, čez njo pa dve majici z dolgimi rokavi, ki zaležeta za debelejši pulover. Kot navajajo, je ta izbira boljša predvsem zato, ker se med oblačila ujame zrak, ki pomaga zadrževati toploto, prav tako lažje uravnavamo toploto, saj lahko vrhnji kos hitro snamemo, ko nam postane prevroče.

Kakšni naj bodo sloji oblačil?

Prvi sloj naj bo iz naravnih materialov, najbolje bombažen, ki pusti koži dihati in prepušča pot. Druga plast naj bo izolacijska, saj je njena naloga, da zadrži telesno toploto in hkrati vpija pot. To so predvsem volneni puloverji in telovniki, ki grejejo tudi takrat, ko so mokri. Vrhnji sloj pa mora varovati še pred zunanjim hladom in mokroto. Zato čez zimo izberite vodotesne tkanine, ki dihajo. Ker je čas kratkih in pogosto tudi sivih in mračnih dni, poskrbite, da so oblačila opremljena z odsevniki, ne pozabite na kresničko.

Kaj pa pri športnih aktivnostih?

Športniki, ki se radi gibljejo v naravi tudi v hladnejših mesecih, naj namesto bombažnih tkanin raje izberejo volnena ali poliestrska oblačila, saj hitreje odvajajo vlago in dlje časa zadržujejo toploto. Nepogrešljivi so tako imenovani flisi, pod katere naj oblečejo športne majice, ki dobro prepuščajo vlago, a hkrati zadržujejo toploto. Hlače naj ne prepuščajo vlage. Posebno pozornost naj namenijo glavi, stopalom in dlanem, saj se ti deli najhitreje ogrejejo in najhitreje ohladijo, zato morajo biti dobro zavarovani. Le tako bo vadba prijetna, udobna in zdrava.