ZA ZELEN DOM

V januarju ne pozabite na lončnice in sadike

Z.F.
12. 1. 2020, 19.01
Posodobljeno: 12. 1. 2020, 21.49
Deli članek:

V januarju nimamo obsežnega dela na vrtu, razen nekaj trdoživih vrtnin vrt pustimo počivati. Imamo pa zato toliko več časa za urejanje sobnih rastlin in lončnic ter s tem tudi dela z njimi. Zaradi ogrevanja je zrak pogosto suh, kar pa veliki večini ne godi.

Dreamstime
Topel in suh zrak pogosto privablja škodljivce, zato rastline redno pregledujte in po potrebi zdravite.

Zimski čas je za naravo čas počitka. Čas, ko zemlja nabira energijo za novo rodno leto in ko jeseni posejana semena čakajo, da jih toplo sonce ogreje dovolj močno, da poženejo prve kalčke. A na okenskih policah vlada povsem drugačen svet. Lončnicam moramo v zimskih mesecih, ko prostore ogrevamo in s tem izsušimo zrak, zagotavljati dovolj vlage. To najlažje zagotovimo tako, da jih združimo v skupine. Ne pozabite tudi na pršenje. Uporabite postano vodo, ogreto na sobno temperaturo, in pršite raje večkrat po malem kot enkrat, in to preveč.

Topel prostor privablja škodljivce

Na okenskih policah lahko začnete vzgajati že najrazličnejša zelišča, ki jih boste spomladi posadili na prosto. Prav tako tudi zelenjavo (korenček, peteršilj … ).

Suh in topel zrak je pogosto tudi vzrok, da se na lončnicah pojavijo škodljivci. Najpogosteje se pojavijo listne uši. Teh ni težko opaziti, da bi se jih čim hitreje rešili, pa vam svetujemo uporabo domačih pripravkov, ki ji bomo razkrili v nadaljevanju. Pogoste so tudi pršice. Navadno najprej opazimo spremenjeno barvo listov, ki postanejo neenakomerno zelene ali rumene barve. S povečevalnim steklom boste na spodnji strani listov videli množico rjavkastih živalic, ki se premikajo po površini. Ker lahko pršice rastlino uničijo, morate ukrepati hitro. Mleko je odlično sredstvo, s katerim boste hitro pregnali uši z rastlin. Zlijte ga v razpršilko in z njim popršite napadeno rastlino in postopek ponavljajte, dokler uši ne izginejo. Za odstranjevanje pa lahko uporabite tudi ohlajen pelinov čaj ali brozgo, ki jo prav tako zlijete v razpršilko in nato z njo popršite prizadeto rastlino. Tako boste hitro pometli s pršicami in listnimi ušmi.

Premočno zalivanje

Pozimi se potrebe po zalivanju med rastlinami zelo razlikujejo in včasih je težko ugotoviti, koliko vode potrebuje katera rastlina. Zato nikar ne zalivajte premočno. Zaradi premočnega zalivanja tvegate pojav koreninske gnilobe. Ta se kaže kot rumenenje in propadanje spodnjih listov rastlin. V tem primeru zmanjšajte pogostost zalivanja in pustite, da se prst posuši.