Januarski počitek

Sadni vrt naj si oddahne

Arhiv Zeleni Raj
12. 1. 2020, 09.50
Deli članek:

Naši zelenjavni in okrasni vrtovi v hladnih mesecih mirujejo, počitek pa potrebuje tudi sadni vrt. Obrezovanja se lahko lotimo konec meseca, ni pa prezgodaj za številne druge načrte in aktivnosti.

Profimedia
Zima je najboljši čas, da iz lubja sadnih dreves odstranimo ličinke, ki so se tja skrile pred mrazom.

Do konca januarja, ko se lahko ob primernih razmerah že lotimo obrezovanja sadnega drevja, si vzemimo čas in razmislimo, ali bi želeli posaditi še kakšno sadno drevo ali grm jagodičja. Naredimo načrt, kje na vrtu mu bomo našli prostor in kako mu bomo zagotovili najboljše razmere za rast. Če ne zmrzuje in še ni snega, lahko pljunemo v roke in že zdaj izkopljemo sadilne jame, ki morajo biti dovolj velike, oblikovane v kvadrat z meter dolgimi stranicami in globoke vsaj pol metra. Dno sadilne jame ne sme biti zbito, temveč ga prelopatimo za lopato globoko. Prihajajo meseci, ko nas lahko preseneti sneg. Z debeljenjem snežne odeje pa se niža višina zaščitne ograje v sadovnjaku ali okoli posameznih dreves, zato moramo sneg ob ograji odmetati in tako preprečiti divjadi, da bi naredila škodo.

ODSTRANIMO LIČINKE ŠKODLJIVCEV

In še nekaj lahko opravimo. Debla in veje starih dreves so pribežališče mnogih ličink sadnih škodljivcev, ki se pred mrazom zabubijo v razpokah drevesne skorje, zato je zima najboljši čas, da jih odstranimo. S strgalom skorjo previdno odstranimo tako, da ne poškodujemo lubja ali ranimo živega lesa. Preden se lotimo dela, moramo tesno okoli drevesnega debla razprostreti plastično ali kakšno drugo gosto tkano ponjavo, na kateri bodo obležali vsi ostrgani deli skorje z žužki vred, ki jih takoj po končanem delu zažgemo. Na enak način z dreves odstranimo tudi mahove in lišaje. Če bomo postopek redno ponavljali nekaj let zapored, se bomo večine škodljivcev vsaj delno znebili in zmanjšali njihovo populacijo. Z debel odstranimo tudi lepljive trakove in jih zažgemo.   

ŠKROPLJENJE IN SEKANJE

Januar je tudi najprimernejši mesec za sekanje starih in bolnih dreves. Za delo moramo biti v dobri kondiciji in ustrezno opremljeni. Na visokoraslih drevesih najprej odžagamo debele veje in nato žagamo dele debla od zgoraj navzdol. Na koncu odkopljemo korenine, jih odsekamo in štor izvlečemo iz jame. Dobro je odstraniti čim več korenin, saj se na njih v nekaj letih ob razkrajanju lesa pojavijo štorovke. Če želimo, da odžagani del debla pade na želeno mesto, si omislimo pomočnika, ki bo z vrvjo vlekel dele debla ali vej v zaželeno smer. Z varne razdalje, seveda. Če želimo na isti prostor posaditi novo sadno drevo, je treba spomniti, da na isti prostor nikoli ne sadimo drevja iste sadne vrste, temveč moramo izbrati katero drugo. Še pred obrezovanjem opravimo zimsko škropljenje.