Zanimivosti

Nasa priznala, da je izgubila stik s satelitom, ki je proučeval skrivnostne eksoplanete

R.T.
11. 1. 2020, 12.46
Deli članek:

Vesoljsko plovilo ASTERIA, ki s posebnimi tehnikami prečesava vesolje in išče nove svetove v drugih osončjih, se je zavilo v temo. Nasa je z njim izgubila stik.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

ASTERIA je majhen satelit v velikosti kovčka, ki ga je ameriška vesoljska agencija Nasa v orbito okoli Zemlje poslala z namenom iskanja eksoplanetov oziroma planetov v drugih osončjih. V Nasinem Laboratoriju za reaktivni pogon (JPL - Jet Propulsion Laboratory), ki je satelit razvil v sodelovanju z Inštitutom za tehnologijo v Massachusettsu (MIT), so nedavno priznali, da so bili z ASTERIO nazadnje v stiku 5. decembra. 

Gre za prvi satelit te vrste, ki so ga v vesolje poslali konec leta 2017, vse od takrat pa meri spremembe v svetlosti posameznih bližnjih zvezd. V kolikor se spremembe pojavljajo v enakih časovnih razmikih, je to lahko znak, da okoli zvezde kroži planet, ki se ob vsakem obhodu pojavi med zvezdo in satelitom. V svoji prvi misiji, ki je trajala tri mesece, je uspešno zaznal obhodno pot eksoplaneta 55 Cancri e, ki so ga znanstveniki sicer odkrili že prej. Kljub temu je na konferenci za majhne satelite leta 2018 za ta »podvig« prejel priznanje »misije leta.« »Projekt ASTERIA je med svojo prvo trimesečno misijo in nadaljnjim skoraj dvoletnim delovanjem dosegel izjemne rezultate. Čeprav smo razočarani, da smo z njim izgubili stik, smo navdušeni nad tem, kaj smo vse smo s tem osupljivim CubeSatom dosegli,« je dejala vodja projekta Lorraine Fesq

CubeSat je kategorija majhnih satelitov, pravzaprav nanosatelitov, s katerimi želijo doseči najboljši način, kako v čim manjšo prostornino spraviti dovolj tehnologije, ki bo še vedno služila svojemu namenu, torej bo uspešno iskala in proučevala eksoplanete, podatke pa pošiljala nazaj na Zemljo. Z ASTERIO so prav tako proučevali različno programsko opremo in druge zmogljivosti, ki bodo prihodnjim manjšim satelitom omogočile sodelovanje v večjih in pomembnejših misijah.