Zanimivosti

Kakšna naj bo praznična miza?

Z.F.
15. 12. 2019, 21.15
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 11.39
Deli članek:

V prazničnem mesecu radi gostimo tako sorodnike kot tudi prijatelje in znance. Miza mora biti okrašena, saj bo le tako dobila praznični pridih. Nikar pa ne pozabite uporabiti domišljije. Nekaj namigov tudi z naše strani.

Dreamstime
Glavnino morata zasedati hrana in pijača, dekoracija mora biti le pika na i, ki poskrbi za vzdušje.

Decembrske, sploh pa božične in novoletne večerje so tiste, ki za mizo pogosto posedejo vso družino in sorodnike. Takrat si vzamemo čas za prijatelje, pa tudi zase. Marsikje imajo decembrski prazniki prav posebno noto in na mizo končno pride jedilni servis ter pribor, ki smo ga vse leto pridno hranili v omari in čakali na to »posebno« priložnost.  Kakšna naj bo torej miza?

Namizni prt ali ne?

Odločitev je povsem vaša. Lahko si omislite namizni prt, lahko izberete podolgovat tekač, ki bo segal od enega konca mize do drugega, lahko pa izberete samo tekače, ki jih položite pod krožnike. Toda pri izbiri pazite na barve. Če boste izbrali rdeče tekače, te kombinirajte z belimi servietami, saj bodo barvni vzorci zahtevali precej prilagajanja. Pomembno je, da je omizje urejeno in barvno usklajeno.

Aranžma. Da ali ne?

Po navadi je na sredino mize pomaknjen adventni venček, ki skrbi za praznično idilo. Če je miza zares velika, se ob venčku najde še božična zvezda, a nikar ne pretiravajte. Upoštevajte pravilo, manj je več, ob tem pa ne pozabite, da bodo prvotno vlogo zasedali hrana, pijača, krožniki in kozarci. Če se letos niste odločili za adventni venček in božično zvezdo, lahko pripravite preprost, a čudovit aranžma kar sami. Potrebujete poljubno število pecljatih kozarcev, ki jih obrnete narobe. Podnje postavite nekaj božičnih kroglic in drugega okrasja, na podstavek pa čajne svečke.

Kakšen naj bo pogrinjek?

Tudi tukaj ne pretiravajte. Pomembno je, da so pogrinjki usklajeni z dekoracijo mize. Če ste se odločili za bogato okrasje mize, potem izberite preproste in ravne linije krožnikov ter gladke kozarce. Če ste se odločili za bolj skromno dekoracijo, pa ne bo nič narobe, če boste ob rustikalne krožnike postavili še kristalne kozarce z različnimi brusnimi figurami. A bolj kot številni jedilni servis, pribor ter kozarci je pomembno to, da vsakemu gostu zagotovite dovolj prostora za mizo. Pogrinjki naj bodo med seboj oddaljeni od 60 do 80 centimetrov.