Občutljiva polnila

Ste letos že oprali svojo zimsko jakno?

Z.F.
12. 12. 2019, 21.33
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 07.17
Deli članek:

Debele bunde in puhovke smo že zdavnaj privlekli iz omar, čeprav o pravi zimi še ni govora. Ste svojo puhovko že očistili ali morda to nameravate narediti za vikend? Preverite, na kaj je morate paziti.

Dreamstime
Puhovka je sestavljena iz različnih materialov, kar pomeni različne zahtevnosti glede vzdrževanja.

Pri pranju puhovk zmeraj obstaja bojazen, da ne bodo več takšne kot pred pranjem. Zaradi nepravilnega pranja se lahko polnilo skrči ali poškoduje, kar pa poleg nepravilnega videza povzroči, da puhovka ne bo več tako topla, kot je bila pred pranjem. Velikokrat tudi etiketa ne dovoljuje strojnega pranja, kaj torej storiti?

Upoštevajte oznake

V prvi vrsti upoštevajte oznake za vzdrževanje, ki jih je predpisal proizvajalec. Puhovka je sestavljena iz različnih materialov, ki lahko imajo različne zahtevnosti glede vzdrževanja. Če je pranje dovoljeno, nujno upoštevajte temperaturo in način pranja. Pozorni bodite tudi na moč centrifuge, ki ne sme biti premočna, saj bo v nasprotnem primeru zbila polnilo na eno stran. Ne pozabite tudi preveriti, ali je dovoljeno sušenje v sušilnem stroju.

Pralna sredstva in dodatki

Najbolje bo, če boste puhovko prali ločeno od ostalih oblačil, saj se bo med pranjem napihnila in zavzela večino prostora v bobnu. Odsvetujemo vam uporabo klasičnega pralnega praška. Raje izberite detergent, ki je primeren za občutljivo perilo. Zelo koristno bo tudi, če boste v boben dodali silikonske ali teniške žogice. Te bodo preprečile sprijemanje perja med pranjem in, še pomembnejše, med centrifugiranjem.

Madeži in neprijeten vonj

Velikokrat se zgodi, da bunda, polnjena s puhom, po pranju zasmrdi. Neprijeten vonj nastane, če se bunda ne posuši do konca in perje ostane mokro. Lahko pa se podobno zgodi pri sušenju v sušilnem stroju, v tem primeru zaradi presušitve. Pri sušenju na zraku se lahko na bundi pojavijo tudi madeži. Ti nastanejo kot posledica mokrega perja in puha, zato puhovko po pranju zmerja dobro pretresite, da se perje in puh čim lepše razporedita.