KAJ JE PRAV?

Ali veste, kdaj ni dobro uporabljati mehčalca?

Z.F.
14. 12. 2019, 13.35
Deli članek:

Le kaj je boljšega, kot se po prihodu iz službe zaviti v toplo odejo, lepo dišečo po mehčalcu, ki ste ga ravnokar kupili, in srkati čaj? Ali veste, da je lahko mehčalec do vaše odeje zelo neprijazen in jo resno poškoduje?

Dreamstime
Mehčalec lahko določene tkanine tudi poškoduje in spremeni njihovo obliko.

Nič ne pričara boljšega občutka domačnosti kot topla, mehka in lepo dišeča oblačila ter tkanine, ki nas obkrožajo. A večina »modernih« vlaken in tkanin ne mara mehčalcev, ta jih lahko pravzaprav tudi poškoduje. Veste, pri katerem pranju ne smete dodajati mehčalcev?

Tkanine iz mikrovlaken

Mikrovlakna so zelo čvrsto prepletene niti, ki so zelo vzdržljive in vpojne. A z uporabo mehčalca lahko izničimo njihove prednosti, prav tako pa tvegamo, da bodo oblačila izgubila svojo obliko. Z uporabo mehčalca pri pranju pravzaprav skrajšamo njihovo življenjsko dobo. Iz mikrovlaken so pogosto narejene kravate, prevleke na sedežnih garniturah in kavčih, zavese, damske obleke, odeje … Slednje perite zgolj z uporabo detergenta za pranje perila in se izogibajte dodajanju mehčalca.

Športna oblačila

Večina športnih oblačil je narejenih iz mikrofibre ali iz lajkre, zaradi česar so prilagojena izrazitejšemu potenju, vpijajo znoj s kože in nas med fizičnimi aktivnostmi tudi hladijo. Mehčalec na taki tkanini pusti tanek sloj, ki preprečuje absorpcijo telesnih tekočin, posledično pa lahko uniči elastična vlakna, zaradi česar športna oblačila izgubijo prožnost. Svetujemo vam, da športna oblačila po vsaki uporabi ročno operete v mlačni vodi, ki ste ji dodali nekaj detergenta.

Brisače

Kaj je lepšega, kot se po kopanju oviti v sveže oprano in mehko brisačo? Raziskava, ki so jo izvedli na enem od nemških inštitutov, je pokazala, da mehčalec slabo vpliva na prvotno lastnost brisače, torej absorpcijo. Tako kot na športnih oblačilih tudi na brisačah mehčalec pusti tanek sloj, ki preprečuje, da bi se tekočina lepo vpila. Sami pa presodite, ali želite trše in vpojnejše brisače ali mehke, dišeče in manj vpojne brisače.