NAZDRAVLJAMO LE S POGLEDOM

Zlati mehurčki vinske kapljice

Z.F.
7. 12. 2019, 21.36
Deli članek:

V čarobnem mesecu, ko se čarobnim lučkam pridružijo še izbrane jedi, je treba poskrbeti tudi za dober kozarec vina ali penine. Kaj morate vedeti, da boste ob izbranem kozarčku zares uživali?

Dreamstime
Pomembno je opazovati tudi mehurčke.

Ob koncu starega leta in ob začetku novega bomo vsi skupaj veselo nazdravljali s kozarcem penine. A roko na srce, vsaka penina oziroma peneče vino nima ravno okusa, ki bi si ga bilo vredno zapomniti. Zato ponujamo nekaj preprostih pravil in nasvetov, da boste ob kozarčku zares uživali.

Kdaj pijemo penino in kdaj šampanjec?

Šampanjec je narejen iz treh vrst grozdja: pripravljajo ga iz chardonnayja, ki daje svežino, pinot noirja, ki daje telo in strukturo, in pinot meunierja, ki dodaja cvetne in sadne note.

Poznavalci pogosto povedo, da je vsak šampanjec penina, a vsaka penina ni šampanjec. Šampanjec lahko naslavljamo samo peneča vina, ki so narejena v francoski pokrajini Champagne. Če boste torej želeli kozarec penine, boste v Franciji naročili cremont, v Italiji spumante, v Nemčiji sekt, v Veliki Britaniji sparkling wine …  Šampanjec je narejen po izključno klasični oziroma šampanjski metodi, medtem ko je lahko penina narejena tudi s postopkom charmat ali po tankovski metodi. Pri drugi metodi priprave penin vretje poteka v visokotlačnih tankih, postopek pa je precej krajši in tudi cenejši.

Kaj nam povedo mehurčki?

Morda do zdaj niste pomislili, da imajo pomembno vlogo tudi mehurčki, pa vendar. Mehurčki povedo, kako kakovostno je peneče vino. Če so drobni, številni in dolgotrajni, smo lahko prepričani, da pijemo dobro penino. Pomembno pa je tudi, da se mehurčki vrtinčijo z dna proti vrhu, in ne zgolj ob robovih. Za opazovanje potrebujemo tudi prave kozarce, najboljši so v obliki tulipana. Opazujemo pa tudi tudi peno, ta mora ob nalivanju hitro splahneti. V nasprotnem primeru pijemo vino slabše kakovosti.