OTROCI, ALI STE BILI PRIDNI?

Za čokoladnega Miklavža od 0,49 pa do 0,89 evra

Z.F.
5. 12. 2019, 21.28
Deli članek:

Jutri bo otroke obiskal prvi izmed treh mož, sveti Miklavž, ki otrokom prinašajo darila, če so bili pridni. Tistim manj pridnim prinese praviloma šibo, da bodo v prihodnje poslušnejši. Kam torej po Miklavžev paket?

Dreamstime
Miklavževa darila so skromna. Oreščki, piškoti, sadje in kaj za obleči.

Miklavž, kakor navadno imenujemo svetega Nikolaja, je zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih svetnikov, sploh med otroki. Večer pred svojim godom, torej 5. decembra, otroke obišče v spremstvu angelov, parkljev in hudičkov. Pridne otroke nagrajuje, poredne pa »kaznuje« oziroma prepusti kaznovanje svojim spremljevalcem, parkljem. A roko na srce, otrokom le redko dodeli kazen, če že, pa se ti odkupijo z nekaj klečečimi molitvami in zagotovilom, da bodo prihodnje leto »bolj pridni«. Dovolj o legendi in v trgovine. Preverili smo ponudbo Miklavžev in že vnaprej pripravljenih paketov. Veste, kaj vse mora vsebovati Miklavžev paket?

Kaj nosi Miklavž?

V času Miklavža se začnejo pripravljati tudi praznične dobrote. Nikakor ne smejo manjkati medenjaki. 

Miklavž ne nosi dragih daril. V Miklavževo košarico spadajo poleg suhega sadja in orehov tudi rožiči, čeprav te najdemo precej poredko. Poglavitna sestavina so jabolka. Trije rdeči sadeži ponazarjajo tri kepe zlata, ki jih je po legendi Miklavž podaril trem ubožnim hčeram za doto. Eno izmed jabolk je padlo na tla in se zvalilo v copato; od tod torej navada, da se darila nastavljajo v nogavice. V slovenski tradiciji darila sicer po navadi nastavljamo na krožnik, ki čaka na okenski polici, ali v jerbas (majhna košara z ročajema). Danes jabolka pogosto zamenjamo s pomarančami. Zraven sodi še nekaj sladkarij, med katerimi so nepogrešljivi čokoladni Miklavž in parkelj, bomboni ali keksi in obvezna šiba …

Preverimo cene

Na trgovinskih policah najdemo različne figure Miklavžev in parkljev. Tiste, od 50- do 80-gramske, bomo našli v cenovnem razponu od 0,49  pa do 0,84 evra. Za nekoliko večje, torej od 120- do 180-gramske čokoladne možiclje, bomo odšteli od 1,13 pa tudi do 3,39 evra za kos. Če se boste odločili za nakup čokoladne vrečke, v kateri bo zraven Miklavža še nekaj drugih čokoladnih okraskov, pa boste vašo denarnico olajšali za vse od 0,99 pa do 4,99 evra. Odvisno, kam boste zavili po darilo.