OD BELE DO TEMNO RDEČE

Božični kaktus zacveti, ko druge spijo

Z.F.
8. 12. 2019, 12.31
Deli članek:

Nedvomno je božična zvezda trend že nekaj deset let, a še pred njo je v decembrskih mesecih kraljeval božični kaktus. Njegova nega je precej preprostejša, a veselje ob cvetenju nič skromnejše.

Dreamstime
V času cvetenja mu zagotovite nižjo temperaturo, a stalno vlago.

Predvsem babice so tiste, ki se nad božičnimi kaktusi navdušujejo bolj kot nad številnimi barvnimi različicami božičnih zvezd. Gre za rastlino, ki bo tudi po preživetih decembrskih praznikih preživela leto, njena vzgoja je precej bolj preprosta, a zaradi tega rastlina nič manj lepa in dekorativna.

Zasenčila ga je božična zvezda

Njegova domovina je Južna Amerika, kjer raste v obliki večjih ali manjših grmov kot epifit na drevesih, grmovju ali skalah, katerih se trdno oprime z močnimi koreninami. V tem pogledu si je precej podoben z orhidejami, ki smo jih preprosto vzljubili. Danes nas božični kaktusi razveseljujejo z živo rdečimi, oranžnimi, vijoličastimi in tudi belimi cvetovi, svojo slavo pa so dosegli v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Njihovo lepoto je danes zasenčila božična zvezda.

Dreamstime
Naj vaše praznike razveseljujejo živo rdeči, oranžni, vijoličasti ali beli cvetovi.

Nega

Božični kaktus ne zahteva posebnega znanja. Raje kot več imam manj svetlobe, in če si želite, da bo bujno cvetel, mu namenite nekoliko nižjo temperaturo. Rastline nikar ne postavljajte na premočno in neposredno sonce, saj lahko poškoduje liste. Tla, v katerih ga bomo vzgajali, naj bodo dobro odcedna. Najbolje bo, če boste uporabili pripravljeno mešanico za kaktuse. Idealna zemlja je sestavljena iz ilovice, komposta in mivke, mešanici pa lahko dodate tudi pest pepela. V primerjav z drugimi kaktusi potrebuje več vode, zato ga zalivamo že, ko je prst na otip suha. Čez poletje nato poskrbimo, da je zemlja vlažna, oktobra pa popolnoma prekinemo zalivanje. Od novembra do januarja, v času cvetenja, zalivamo normalno. Ko kaktusu začnejo odpadati cvetovi, mu zagotovimo počitek pri nižji temperaturi, ki naj bo od 10 do 12 stopinj Celzija. V tem času zalivanje ni potrebno.