KDAJ JE ČAS?

Zakaj biti mlada mamica nikakor ni nujno slabo?

T.D.
30. 11. 2019, 08.05
Deli članek:

Ljudje pravijo, da nikoli ni pravi čas za otroke, pa vendar vsak odgovoren starš poskrbi za svojega otroka, ne glede na leta.

mlada mamica
Mlado telo si hitreje in lažje opomore po nosečnosti in porodu.

Mnogi jo sprašujejo, kako ji je uspelo kot neporočeni noseči ženski, ki je ravno diplomirala in nima redne službe. Moralo ji je uspeti. Bila je prestrašena, negotova in popolnoma nepripravljena, a ko se zdaj ozre nazaj, ve, da je bil ravno pravi čas. Ogromno se je naučila o sebi in o življenju, saj je dojela tudi vse pozitivne vidike, ki jih prinaša zgodnje materinstvo. Takole nekako bi vam svojo nosečnost in materinstvo opisala ženska, ki je zgodaj postala mamica.

Plodnost

Ženske smo plodne, ko smo mlade, in vsako leto je težje zanositi, sploh v današnjem svetu, ko ima vsaka druga ženska policistične jajčnike in podobne zdravstvene težave, ki jo ovirajo pri zanositvi. Poleg tega si mlado telo hitreje in lažje opomore po zdravi nosečnosti in porodu kot pri poznih štiridesetih.

Manj pritiska iz okolice

Pričakovanja ljudi so različna. Mnogi starejši nas dostikrat priganjajo z vprašanji, kdaj boš potovala, kdaj se boš ustalila, kdaj bo poroka, kdaj bo otrok. Številne ženske pri svojih devetindvajsetih letih doživljajo te pritiske iz okolice.

Ljubezen do telesa

Poleg tega, da nosečnost in porod načeloma ne pustita prehudih posledic, prenovita razmerje, ki ga imate s svojim telesom. Prenehate se bojevati z njim, ga mučiti z nezdravimi čustvi in nezdravo prehrano. Ko zanosite in rodite, ga končno razumete ter ga začnete spoštovati in ceniti. Za to izkušnjo je marsikatera mama hvaležna, predvsem če jo je doživela še razmeroma mlada.

Vnuki in stari starši

Želite spoznati svoje vnuke in biti na voljo svojim otrokom, ko vas bodo potrebovali za varstvo svojih otrok? Želite kakovostno preživljati čas z enimi in drugimi? Želite, da bo vaš štiridesetletni otrok še vedno imel zdravo in čilo mamo?