Žarišče umazanije

Kuhinjsko napo bi morali čistiti vsak mesec

Z.F.
29. 11. 2019, 20.48
Deli članek:

December je mesec mešanice vonjev po cimetu, klinčkih, karameli … A še preden stopimo v pravljični mesec peke in izbrane kulinarike, poskrbimo tudi za čistočo gospodinjskih naprav. Kdaj ste nazadnje očistili napo?

Dreamstime
Če ima vaša napa tudi karbonski filter, ta podatek boste našli v navodilih za uporabo, ga morate zamenjati vsakih 3–6 mesecev. Karbonskih filtrov ni mogoče prati.

Roko na srce, na čiščenje nape se le redko spomnimo, pravzaprav se nanjo spomnimo šele takrat, ko vonj peke oziroma kuhe ne izpuhti tako hitro, kot bi si želeli. Vendar potrebuje redno in temeljito čiščenje, le tako bo lahko delovala brezhibno.

Strokovnjaki pravijo, da bi morali napo očistiti vsaj vsaka dva meseca. Namen filtrov je predvsem vsrkati neprijetne vonjave, a ne pozabite, da zbirajo tudi maščobo, prah in drugo umazanijo, ki se tam nakopiči in zlepi. Čiščenja se moramo lotiti postopoma in v več delih, tako kot je sestavljena napa. Svetujemo vam, da začnete s čiščenjem filtrov.

Kovinski filter

Vse nape, tudi tiste starejše, imajo kovinske filtre, ki ujamejo umazanijo iz zraka, ki ga vsrkajo. Ne pozabimo, da so ti filtri neposredno v stiku z umazanim zrakom in s hlapi maščobe, zaradi česar so tudi najbolj izpostavljeni umazaniji. Najlažje jih boste očistili v pomivalnem stroju, kjer je temperatura dovolj visoka in čistilo dovolj močno, da se bodo stopile tudi trdovratne maščobe. Strokovnjaki svetujejo, naj te filtre čistimo vsak mesec oziroma sorazmerno z uporabo. Če nimate pomivalnega stroja, za čiščenje uporabite moč vrele vode in razmaščevalca. Filter najprej namočite v vročo vodo, ta bo zmehčala trdovratno umazanijo, nato ga popršite z razmaščevalcem in pustite nekaj minut, da začne delovati, ter filter vrnite v vročo vodo.