Zanimivosti

Pripravljeni na smuko in druge zimske športe

T.D.
30. 11. 2019, 21.15
Deli članek:

Kopalke so že dolgo na dnu omare, na prvih policah pa puloverji in toplo spodnje perilo. Pa je minila še ena sezona plavanja, dolgih sprehodov in kolesarjenja.

Dreamstime
Že en sam dopoldan na smučeh zahteva precejšnjo moč v nogah. To lahko pridobite z rednim izvajanjem počepov (vsaj tri serije po 20 počepov na dan).

Ste zanemarili svojo telesno dejavnost? Upamo, da ne. Prihod zime še ne pomeni, da se je treba zakopati v posteljo in vegetirati kot medved. Naše mrzle in snežene zime nam dajejo priložnost, da skočimo na smuči, sedemo na sanke, obujemo drsalke … ter gremo ven in ostanemo aktivni.

Začnite s srcem

Če ste zadnje tedne ali mesece večinoma preležali na kavču, morate najprej spraviti v pogon svoja pljuča in srce. Potrebujete vsaj osnovno aerobno kondicijo, ki jo lahko pridobite na več načinov: s hojo po stopnicah, tekom, ob vadbi na sobnem kolesu … vsaj 30 minut na dan. Da bi pridobili močne in utrjene mišice, ki bodo kos vsem naporom, pa preizkusite naslednje vaje.

Poskoki na višino

Postavite se pred stopnico ter izmenično poskakujte nanjo in z nje. To je odlična vaja za pridobivanje moči v noge in sklepe ter hkrati kardiovadba. Ko boste v poskokih boljši, lahko pred vsakim poskokom dodate še počep.

Ravnotežje na eni nogi

Ravnotežje je za smučarje in drsalce na ledu zelo pomembno in naslednja vaja vam bo pomagala krepiti stabilnost. Stojte na eni nogi, roke imejte prekrižane na prsih in štejte do deset. Sliši se preprosto, vendar ni. Zamenjajte nogi in ponovite. Ko boste vajo opravili z lahkoto, podaljšajte čas stanja na eni nogi.

Vojaške sklece

To je vaja, ki krepi vse telo. Če ste začetnik, začnite počasi in izpilite gibe, dokler jih ne boste zmožni ponavljati hitreje in lahkotneje. Takole gre: začnite v stoječem položaju, nato se spustite v počep z rokami na tleh. Brcnite z nogami nazaj v zrak in se spustite v položaj za sklece. Noge znova potegnite v počep in iz njega skočite karseda eksplozivno v zrak z rokami nad glavo. Ponovite desetkrat.

Školjka

Lezite na levi bok, pokrčite kolena v kotu 90 stopinj, desna noga naj počiva na levi. Zdaj desno nogo v kolenu dvignite in se odprite kot školjka. Naredite tri serije po 20 ponovitev na vsako stran.