KAJ IZBRATI?

Je bolje zgraditi garažo ali nadstrešek?

Z.F.
30. 11. 2019, 14.45
Posodobljeno: 22. 6. 2023, 07.51
Deli članek:

Tudi vi razmišljate, da bi prihodnje leto svojemu jeklenemu konjičku privoščili streho nad glavo? Imate seveda več možnosti. Lahko si omislite garažo, ki je vključena v hišo, ločeno konstrukcijo ali pa zgolj nadstrešek.

Dreamstime
Garaža je nekoč bila del hiše, danes je mnogokrat objekt sam zase.

Če so bile garaže v devetdesetih letih obvezni del skoraj večine slovenskih hiš, pa sodobna gradnja tega prostora več ne predvideva. Zakaj? V prvi vrsti zaradi energetske učinkovitosti, saj garaža ne potrebuje ogrevanja niti posebnega toplotnega ovoja, ki sicer obdaja hišo. Pa vendar ne pozabite, da je pomemben objekt, ne glede na to, kakšna je, saj popestri videz vaše hiše oziroma parcele.

Garaža je lahko tudi večnamenski prostor

Garažo lahko načrtujete tudi kot večji, nadkrit prostor, ki postane bivalni podaljšek hiše v toplejši polovici leta. V sodobnejših hišah je garaža tudi prostor za hrambo koles, vrtnega orodja in podobno, medtem ko v hišah starejše gradnje velikokrat naletimo tudi na kleti in shrambe, morda celo delavnice.

Kako je z izolacijo?

Če boste načrtovali gradnjo garaže, ki se drži hiše ali je celo njen del, poskrbite za primerno izolacijo sten, ki se dotikajo ogrevanih prostorov. Ne pozabite tudi na toplotno izolacijo ter zrakotesnost garažnih vrat. Če pa se boste odločili za ločen objekt, ga lahko gradite brez posebnih zahtev, a ne pozabite, tudi za garažo boste potrebovali gradbeno dovoljenje, sicer se bo upoštevala kot črna gradnja na vaši parceli.

Kakšna naj bodo vrata?

Vrata so pomemben del garaže, saj bodo varovala njeno premoženje, ohranjala toploto in krasila podobo garaže. Pomembno je, da vrata dobro tesnijo in imajo zadostno toplotno prehodnost. Tehnične smernice pri novogradnjah in rekonstrukcijah določajo, da toplotna prehodnost zunanjih vrat ne sme biti večja od 1,6W/(m2K). Svetujemo vam izbiro prosto dvižnih garažnih vrat, a ne pozabite načrtovati tudi omarice, kamor se navija plašč.

Nadstreški

Če se boste odločili za nadstrešek, potrebujete zgolj nosilno konstrukcijo in streho. Pri konstrukciji lahko izbirate med kovinsko ali leseno, a pazite, da bo statično dovolj toga in se z leti ne bo deformirala. Material naj bo zato odporen proti vremenskim vplivom, pri kritini pa pazite, da bo UV-odporna in odbojna proti toči. Če boste izbrali leseno konstrukcijo, izberite les, ki bo ustrezno obdelan, a ne pozabite, da zaščita ni trajna, ampak jo je treba redno obnavljati.