Zanimivosti

Poznate rumeno zlato z Daljnega vzhoda?

Z.F.
30. 11. 2019, 12.03
Deli članek:

Kurkumo poznamo kot odlično začimbo v prehrani, brez katere bi azijska kuhinja le težko obstajala, nikakor pa ne smemo pozabiti, da je tudi zdravilna učinkovina. Ali poznate vse njene koristne lastnosti?

Profimedia
Čeprav ima kurkuma ogromno zdravilnih učinkovin, je treba paziti pri količini. Dnevna količina ne sme preseči deset gramov, ki naj bodo razporejeni čez dan

Rumeno zlato, kot jo imenujejo Indijci, oziroma kurkuma je začimba, podobna ingverju in hkrati tudi njegova sorodnica. Tudi kurkumo pridobivajo iz gomolja, ki ima čvrsto lupino rjave barve, le sredica je močno oranžne barve. Gomolje nato posušijo in zmeljejo v prah, ki ga uporabljajo kot začimbo, barvilo in zdravilo.

Nepogrešljiva v kuhinji

Kurkumo lahko uporabljamo tako pri pripravi slanih kot sladkih jedi. Odlična je v enolončnicah, nepogrešljiva v indijskih karijih, kot dodatek k rižu, pri pripravi indijskega lasija ter v različnih omakah in sladicah. Marco Polo je kurkumo opisal kot koreniko, ki ima vse značilnosti pravega žafrana, a ni žafran, s čimer je poskrbel, da je kurkuma pridobila veljavo tudi na takratnih evropskih tržiščih.

Kako zdrava je?

Glavna sestavina kurkume je kurkumin, ki deluje protivnetno in antibakterijsko. Vsebuje tudi vitamine B6, C, E, K, tiamin, riboflavin, niacin, kalij, železo, cink, pa tudi koristne vlaknine. Zdravilci jo priporočajo pri prebavnih težavah, saj spodbuja rast dobrih bakterij v črevesju in uravnava presnovo ter pospešuje prebavo. Pomaga tudi pri napihnjenosti in tiščanju ter izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno. Če vas mučijo prebavne težave, dodajte nekaj praška navadnemu jogurtu. Kurkuma je koristna tudi pri težavah z jetri in žolčnikom. Pri tem je zaslužen predvsem kurkumin, ki deluje na jetra kot stimulant, pripomore pa tudi k izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Z leti se namreč izločanje teh snovi pri človeku zmanjša, kar posledično pomeni, da se zmanjša absorpcija hranil, ki so topna v maščobah. Kurkuma ščiti jetra tudi pred strupi in kemikalijami ter je učinkovita pri zdravljenju virusnega hepatitisa.