POZNA JO VES SVET

Nenavadni, a koristni nasveti o kavi

Z.F.
2. 12. 2019, 06.55
Deli članek:

Kava danes velja za okusen in poživljajoč napitek, ki združuje ljudi. Njeno razširjenost gre pripisati njenim učinkom, zaradi katerih kavo pijeta skoraj dve tretjini zemljanov.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Kava predvsem poživlja in daje moč, njeno delovanje na telo pa je skoraj vsestransko, saj vsebuje enega najpomembnejših alkaloidov – kofein. Kofein na telo deluje poživljajoče, saj prežene utrujenost, zaspanost, ravnodušnost, izboljša delovanje čutil, prav tako pa vpliva na osrednje živčevje. Deluje tudi na procese vzburjanja v možganski skorji, kar izboljša presnovo in telesno kondicijo, povečuje pa tudi dojemljivost in koncentracijo, to pa je koristno za ljudi, ki se ukvarjajo z umskim delom.

Vrste kave

Med vrstami kavovcev, ki jih obstaja okoli šestdeset, danes poznamo predvsem tri najbolj prodajane, iz katerih ustvarjajo tudi različne mešanice. Coffea arabica izvira iz Etiopije in predstavlja okoli 90 odstotkov vse kave na svetu, sledi ji Coffea canephora, ki izvira iz Konga. Ta vsebuje do 50 odstotkov več kofeina in je bolj grenka. Kot zadnja najpogostejša pa se pojavlja Coffea liberica, ki prihaja iz Liberije in velja za manj aromatično. A učinke kave smo že spoznali, zato zdaj namenimo še prostor njenim vsestranskim učinkom.

Odstranjevalec vonjav

Veste, zakaj vam ob testiranju parfumov med prehodom od enega vonja k drugemu za povonjanje zmeraj ponudijo kavo? Ker nevtralizira vonjave. Če želite, da bo vaša kuhinja po kuhi brez pretiranega vonja po hrani, si omislite dekorativni aranžma z zrni kave, v katere položite čajne svečke. Kava pa je odlična  tudi pri odstranjevanju vonjev iz hladilnika, športne torbe ali športnih copatov. Kot okras in nevtralizator jo lahko postavite tudi v garderobo.

Dreamstime
Kavno usedlino vtrite v kožuh kosmatinca. Pregnala bo bolhe in poskrbela za sijočo dlako.

Sredstvo proti bolham

Kava ima izjemno močan vonj, prav tako pa vsebuje kisline, ki je bolhe ne marajo. Ko boste naslednjič okopali psa, mu lahko namesto agresivnega šampona privoščite drgnjenje s kavno usedlino. Ta bo poskrbela, da bodo bolhe hitro zapustile kožuh, dlaka pa bo sijoča in mehka.

Gnojilo za lončnice

Dreamstime
Kavno usedlino dodajte lončnicam, tam bo delovala kot gnojilo.

Če boste nekaj kavne usedline dodali lončnicam, boste obogatili zemljo z dušikom. A preden se odločite za ta korak, preverite, ali ima izbrana lončnica rada kislo zemljo, prav tako pa delež ne sme presegati več kot 20 odstotkov.