manj sladkorja

Kako škodljiva so umetna sladila?

Z.F.
21. 11. 2019, 21.20
Posodobljeno: 21. 11. 2019, 22.03
Deli članek:

Na trgovskih policah velikokrat najdemo izdelke z napisom »manj sladkorja« ali celo »brez sladkorja«. V teh primerih smo velikokrat izpostavljeni različnim drugim sladilom, ki pa lahko škodujejo našemu zdravju.

Dreamstime
Neenergijska sladila so od 160- do 13.000-krat slajša od sladkorja.

Živila, ki se po navadi oglašujejo z manj sladkorja, pogosto vsebujejo sladila. Z njimi boste morda zaužili res manj sladkorja, a to še ne pomeni, da ste naredili nekaj zase, saj ste lahko izpostavljeni dvomljivim alternativam.

Če ste posegli po nizkoenergijskih ali neenergijskih sladilih, pomeni, da gre za sintetične nadomestke sladkorja, ki so narejeni iz umetnih ali naravnih snovi. Praviloma so brez hranilne vrednosti ali pa je ta izjemno nizka, zaradi česar so priljubljeni pri dietah.

Neenergijska sladila

Ta so lahko od 160- do celo 13.000-krat bolj sladka od sladkorja, zaradi česar jih uporabljamo v precej manjših količinah. Po navadi jih najdemo v predelani hrani, slaščicah, brezalkoholnih pijačah, praških za pripravo pijače, sladkarijah, pudingih, konzervirani hrani, marmeladah, mlečnih izdelkih … Neenergijska sladila naj bi koristila pri nadzorovanju telesne teže in preprečevanju diabetesa, saj ne povzročajo dviga krvnega sladkorja in ne povzročajo nastanka zobne gnilobe. Naj omenimo tudi negativne stranske učinke. Študije so pokazale, da lahko predvsem saharin in aspartam povzročata rakava obolenja, svetujejo, da se jim izogibajo tudi nosečnice.

Saharin

Pogosto je dodan živilom z nizko vsebnostjo sladkorjev, kot so mlečni izdelki, želeji in podobno. Saharin je od 200- do 700-krat slajši od sladkorja. Študije iz 70. let, ki so jih opravili na podganah, so uživanje saharina povezale z razvojem raka. Nadaljnje raziskave pa so pokazale, da povezava na ljudeh ni dokazljiva.

Aspartam

Vsebuje ga veliko gaziranih brezalkoholnih pijač in je od 160- do 220-krat slajši od sladkorja. Nekoč je veljal za kancerogeno živilo, a tudi tu nadaljnje raziskave niso pokazale povezave med uživanjem aspartama in nastankom rakavih obolenj. Kljub vsemu pa velja, da aspartama ne smejo uživati ljudje s fenilketonurijo, saj ne morejo presnavljati aminokisline, ki jo najdemo v aspartamu.