Vitamini in minerali

Izboljšajte si zdravje z uživanjem kalčkov

Z.F.
17. 11. 2019, 21.03
Deli članek:

Kalčki so simbol življenja, nov začetek rastline in bogat naravni vir vitaminov in mineralov. Posebej koristno in priporočljivo jih je uživati v zimskem in spomladanskem času, ko je sveže zelenjave manj na voljo.

Dreamstime
Kalčki se med seboj razlikujejo tudi po okusu, nekateri so rahlo pekoči, drugi imajo okus po lešnikih, spet tretji po orehih.

Kalčki so dokaj nova pogruntavščina, saj se še pred dobrim desetletjem ni kaj dosti govorilo o njih. A brez težav jih lahko vzgoji kdorkoli. Če jih bomo vzgajali sami, bomo vedeli, kaj bomo jedli. Ne pozabimo, da so čudovita popestritev jedilnika, sploh v zimskih dneh in kadar koga gostimo. Nikar pa ne pozabite nanje v času prehladov in viroz. Kalčki imajo visoko hranilno vrednost, so polni vitaminov in mineralov. Uporabite pa jih lahko pri pripravi solat, namazov, dušenih jedi, prilog, omlet, narastkov ali zgolj kot čudovito, okusno in zdravo dekoracijo.

Katere kalčke bi kalili?

Preden se lotite kaljenja, je dobro poznati nekaj osnov. Semena kalčkov imajo različne okuse pa tudi čas kaljenja je precej različen. Če boste gojili semena gorčice, redkve ali vrtne kreše, lahko pričakujete rahlo pekoč okus, ki spominja na hren, medtem ko bodo semena sladkega komarčka imela okus po janežu. Kalčki sončničnih semen imajo precej lešnikast okus, medtem ko kalčki leče po okusu spominjajo na orehe.

Zakaj so kalčki tako zdravi?

Študija, ki so jo dokazali na ameriški univerzi v Pensilvaniji, pravi, da je v kalčkih 500 odstotkov več vitaminov in mineralov kot v semenih. Šest skodelic dnevno bi tako zadostilo potrebam po hranilnih snoveh. Organizmu pa bi kalčki dovajali bolj zdrave beljakovine, kot so tiste, ki jih najdemo v mesu in drugih rastlinskih virih. V sojinih kalčkih najdemo veliko vitaminov B-kompleksa pa tudi vitaminov A in C, ki sta antioksidanta in pomagata ohranjati zdrav organizem. Med kaljenjem se vsebnost vitamina A poveča kar za trikrat, medtem ko vitamina C za petkrat. Seveda imajo kalčki številne druge koristi na telo. Kalčki detelje, brokolija in soje vsebujejo tudi kanavanin, ki povečuje odpornost proti nekaterim oblikam raka, ter estrogene, ki spodbujajo rast in gostoto kosti ter zavirajo osteoporozo. Če ste med občutljivimi in vas prehlad ali viroza hitro oplazita, hitro uvrstite večje količine kalčkov na svoj jedilnik. Prav tako pa boste s kalčki hitro izboljšali svojo prebavo.