V NJEM JE VES SVET

Veste, katero živilo ne spada v hladilnik?

Z.F.
14. 11. 2019, 21.25
Deli članek:

Si predstavljate kuhinjo brez hladilnika? Verjetno zelo težko, saj ob štedilniku predstavlja najpomembnejši kuhinjski aparat. Ali tudi vi večino živil shranjujete v njem? V nadaljevanju preverite, katerih živil ne bi nikoli smeli shranjevati v hladilniku.

Profimedia
Hladilnika ne napolnite preveč, da lahko hladen zrak kroži.

Z odkritjem hladilnika sta se shranjevanje hrane in življenjska doba živil precej izboljšala ter podaljšala. Pa vendar hladilnik ni »prijatelj« vseh živil, saj lahko nekatera izgubijo okus ali hranljivo vrednost, spremenijo barvo, obliko ali jim celo skrajšate obstojnost. Veste, katera so?

Banane

Ne pozabimo, da gre za tropski sadež, ki ljubi sonce. Če boste banane položili v hladilnik, bodo res počasneje zorele, a olupek bo na mrazu hitreje porjavel, prav tako bodo hitreje postale bolj »moknate« in suhe. Banane zato zmeraj hranite v košari za sadje in na sobni temperaturi.

Agrumi

Tako kot banane tudi agrumi ljubijo sonce in toploto. Če boste pomaranče shranili v hladilniku, bodo počasneje zorele, prav tako ne bodo razvile sladkobe. Koža agrumov v teh primerih zelo hitro postane trda. Shranjujte jih podobno kot banane na sobni temperaturi. A naj se ne tiščijo preveč skupaj, saj sicer hitro plesnijo in gnijejo.

Kruh

Če boste kruh shranili v hladilniku, mu ne boste naredili usluge. Namesto v puhasto sredico boste zagrizli v precej kompaktno in žvečljivo zmes. Prav tako bo hitreje postal trd, zaradi vlage pa ga bo hitreje napadla plesen. Če ste kupili preveč kruha, ga raje shranite v zamrzovalniku in ga večer pred uporabo postavite na sobno temperaturo ali odtajajte v mikrovalovni pečici.

Krompir

Se vam zdi nenavadno? Razrešimo dilemo. Krompir res shranjujemo na hladnem in v temnem prostoru, a nikakor ne v premrzlem. Temperatura v hladilniku se giblje okoli petih stopinj Celzija, kar je za krompir precej hladno. Na nizkih temperaturah se namreč škrob hitreje spreminja v sladkor, to pa vpliva na njegovo teksturo in okus. Najprimernejši prostor za shranjevanje tako ostaja klet, prav tako namesto plastične vrečke izberite raje košaro ali lesen zabojček.

Paradižnik

Tako kot citrusi in banane tudi paradižnik ne mara hladilnika. Shranjevanje v hladilniku mu bo hitro vzelo vonj, njegova tekstura pa bo postala mokasta. Prav tako bo shranjevanje v hladilniku preprečilo proces zorenja in tudi okus bo precej razvodenel. Zato paradižnik raje shranjujte v košari s sadjem, kjer se bo precej bolje počutil in obdržal vse hranljive lastnosti.