Nič kaj poceni

Žlahtne cene za žlahtno kapljico

P.R.
10. 11. 2019, 13.27
Deli članek:

Ob Martinovem vikendu se spodobi pogledati tudi na svetovni vinski trg. Tam se bahajo številna vina, ki sodijo med najdražje produkte na svetu.

Profimedia
Nekatera se ponašajo z razburljivo preteklostjo, druga zgolj z naduto embalažo.

V letošnjem letu so poznavalci med najprestižnejše uvrstili spodnje vinske kapljice.

Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992, 450 tisoč evrov

Kričeči orel, kot bi se glasil prosti slovenski prevod imena te žlahtne kapljice, je zagotovo ena najdražjih pijač, kadarkoli prodanih na tem svetu. Zanimivo – ne gre za vino iz Italije ali Francije, temveč iz Kalifornije. Menda je v okrožju Oakville pridelanega izjemno malo vina, prav zaradi tega pa je slednje dobilo kulten status. In seveda ceno. Slednji v bran – takšne višave je dosegla na dobrodelni dražbi. Vino sicer starajo v hrastovih sodih, kar se pozna tudi v aromi. Okus in barva pa po mnenju poznavalcev zajemata tudi sočnost črnega ribeza. (vir: wine.com)

Jeroboam of Chateau Mouton-Rothschild 1945, 280 tisoč evrov

Ja, res je – gre za vino, ki ga prideluje razvpita dinastija Rothschild, ena najbogatejših »žlaht« na svetu. Cena za steklenico zato ni presenečenje. Vino, ki spada med najdraćja ina na svetu, izhaja z vinogradov na posesti, ki jo je Nathaniel Rothschild kupil leta 1853. Črka V na etiketi simbolizira zmago (victory) zaveznikov v drugi svetovni vojni. V okusu se menda da čutiti mentol, zeleni mah, vaniljo in ostrino suhe zemlje. Verjetno pa diši tudi po bogastvu. Kozarček opojnih vonjav in okusa bi nas namreč stal približno 7800 evrov. (vir: decanter.com)

1947 Cheval Blanc – 270 tisoč evrov

Toliko je za steklenico tega vina odštel anonimni kupec na dražbi Christie’s. Številni poznavalci se strinjajo, da gre za najboljšega kadarkoli pridelanega bordojca, podjetje Chateau Cheval Blanc pa za enega najprestižnejših vinarjev. Ima pa zanimivo zgodbo o svojem nastanku. Leto, ko so pridelali prvo steklenico, je namreč zaznamovalo izjemno slabo vreme, zaradi česar so morali vino izdelati po čisto drugačnih postopkih, z veliko tehničnimi težavami. In morda mu je prav to dalo neponovljiv okus. (vir: en.antikwein.de)

Shipwrecked 1907 Heidsieck – 250 tisoč evrov

Čeprav se zdi cena za steklenico vina nepredstavljiva, pa je za nekatere še bolj nepredstavljivo, da bi ga sploh pili. Gre namreč za vino, ki je bilo namenjeno zadnjemu ruskemu carju Nikolaju II. Ladja, ki ga je prevažala, je potonila leta 1916 in vse do leta 1997 je veljalo za izgubljeno. Na površje so potegnili zgolj 2000 steklenic. Bolj kot okus in aroma so redkost, starost in zgodba, ki se skrivajo za tem potopljenim morskim zakladom, tisti detajli, ki so vinu dali takšno ceno. (vir: quillandpad.com)

Ampule Penfolds – 150 tisoč evrov

Leta 2004 so pri Penfoldu izdelali tole prav posebno steklenico Block 42 cabernet sauvignona. In če je ostalim dragocenostim na tej strani ceno določala zgodvinska vrednost, podkrepljena z zanimivi zgodbami, je tole zgolj produkt najbolj znane avstralske vinske kleti. Prestiž brez zgodbe torej. Je pa zagotovo posebno pokušanje teh ampul vina, ki jih zapakirajo v steklene prizme in lesene omarice. Odpre se jih lahko zgolj tako, da zdrobite konec ampule. Sila nerodno, če gre pri takšni ceni kaj po zlu. Zato vam podjetje ob nakupu vina z njim vred na dom pošlje tudi strokovnjaka, ki ga zna odpreti in postreči. (vir: drinkmemag.com)