ZA MIRNO NOČ IN SUHA JUTRA

Zakaj naš otrok ponoči ne obiskuje stranišča?

T.D.
9. 11. 2019, 10.07
Deli članek:

Če se otrok, ki se komaj navaja na spanje brez plenice, ponoči polula v posteljo, je to nekaj običajnega, zato pri tem seveda še ne moremo govoriti o bolezni.

Dreamstime
Otroku lahko pomagate tako, da ga ponoči večkrat zbudite za odhod na stranišče.

Kadar pa otrok redno moči posteljo, je temu vredno nameniti več pozornosti, saj gre morda za nočno enurezo. V vsakem primeru težava otroku povzroča velik stres in v njem sproža občutek sramu, zato je zelo pomembno, na kakšen način poskušamo to motnjo odpraviti. Z močenjem postelje ima težave veliko otrok do petega leta starosti. V Sloveniji je takšnih deset odstotkov otrok, manj pa je tistih, pri katerih težave trajajo dlje časa. Nekako do petega leta naj bi prenehale same. Če pa otrok moči posteljo tudi po petem letu, lahko pomislimo na nočno enurezo, bolezen, ki jo je treba zdraviti in je na srečo ozdravljiva.

Ugotovite vzrok

Uporaba stranišča pred spanjem bi morala postati rutina, tako kot umivanje zob. Poskušajte navaditi otroka na uriniranje pol ure pred spanjem in nato še tik pred spanjem. 

Strokovnjaki so ugotovili, da je močenje postelje v nekaterih primerih dedno. Če niste vi ali vaš partner močili postelje, povprašajte o tem druge člane družine. Morda so imeli podobne težave teta, stric, dedek ... Znano pa je tudi, da dečki pogosteje močijo posteljo kot deklice. Poleg dednosti so lahko vzroki težave po dopolnjenem petem letu starosti še drugi. Nočno enurezo lahko povzroči pomanjkanje hormona adiuretina, ki ga organizem proizvaja ponoči, da zgosti urin in tako zmanjša potrebo po uriniranju. Morda tiči vzrok v nepravilnem delovanju mehurja ali v nezmožnosti zadrževanja urina, lahko ima otrok težave s spanjem. Morda pa njegova težava sploh ni fizičnega, temveč psihičnega oziroma čustvenega izvora.

Kaj pomaga?

Otroku lahko pomagate tako, da ga ponoči večkrat zbudite za odhod na stranišče. Po drugi strani mu boste s tem morda nakopali še več stresa oziroma se ponoči ne bo mogel dobro naspati, vi pa prav tako ne. Če ste razmišljali, da bi se reševanja težave lotili s plenico, vedite, da bo ta sicer poskrbela za suho posteljo, vendar bo otroku zgolj v potuho. Zato vam predstavljamo še nekaj drugih možnosti, ki lahko pomagajo.

Na stranišče pred spanjem

Vsem je dobro znano, da je treba mehur izprazniti, preden se odpravimo spat. Pri otrocih pa je to včasih težje izvedljiva naloga, predvsem za starše, ki se na vso moč trudijo za teh nekaj kapljic. Uporaba stranišča pred spanjem bi morala postati rutina, tako kot umivanje zob. Poskušajte navaditi otroka na uriniranje pol ure pred spanjem in nato še tik pred spanjem.

Spoštujte otrokovo zasebnost

Otroku je zaradi močenja postelje že tako ali tako nerodno, zato poskrbite, da o tem pred njim ne boste razpravljali z drugimi ljudmi, kaj šele da bi ga zaradi tega zasmehovali.