Poznate artičoke?

Kulinarična poslastica ali Skrivnostna zdraviteljica?

Z.F.
9. 11. 2019, 08.33
Deli članek:

Artičoka se v slovenski kuhinji le redko pojavlja, izjemno priljubljena pa je predvsem v sredozemskih deželah, od koder izvira. Znano je, da je artičoka odlično zdravilo za bolezni jeter in učinkovita pomoč pri prebavnih motnjah.

Dreamstime
V juliju bo artičoka zacvetela z vijoličastimi do modrimi cvetovi.

Artičoka je zdravilna rastlina iz družine nebinovk in prihaja z Arabskega polotoka, kjer jo pogosto uporabljajo tudi v kulinariki. V Evropi jo pogosto najdemo v francoski, italijanski, španski in belgijski kuhinji. Je trajnica in zraste v višino do dveh metrov. Prepoznamo jo po grobih in nagubanih steblih, listi so razvejani in enakomerno razporejeni po steblu, vrhnja stran je temno zelene barve, spodnja stran siva. Mesnat del rastline poznamo kot srce artičoke.

Afrodiziak in hrana bogatih

Stari Grki in Rimljani so artičoke uživali kot afrodiziak. Priljubljene so bile predvsem pri plemstvu, ki jih je uživalo pripravljene zgolj s kumino in kisom. Nato so nekoliko utonile v pozabo, nad njimi pa se je v 16. stoletju ponovno začela navduševati Katarina Medičejska, zaradi česar so kmalu začeli nastajati novi izbirni recepti in načini priprave. Svežo artičoko prepoznamo tako, da nekoliko zaškripa, ko jo stisnemo. Shranjena v hladilniku se sicer obdrži več tednov, a se okus od trenutka, ko jo odrežemo s peclja, do uporabe precej spremeni, zato je priporočljivo, da jo uporabimo čim prej.

Dreamstime
Užitni so mesnat spodnji del listov, osrednji del in spodnji del koška. »Srčika« je po mnenju mnogih več kot odlična.

Kaj je užitno?

Pri artičoki so užitni mesnat spodnji del listov, osrednji del in spodnji del koška. Pred uporabo artičoke dobro operemo pod tekočo vodo, nato odstranimo spodnje lističe, pecelj pa odrežemo na dolžino dveh centimetrov. Odrežemo tudi zgornjo četrtino, s posebnimi škarjami ali nožem odrežemo tudi koničaste robove listov. Nato jih pokapljamo z limoninim sokom, saj hitro postanejo rjave. Lahko jih kuhamo, vlagamo, dušimo, pražimo, cvremo … Serviramo jih kot samostojno jed ali v kombinaciji z različnimi nadevi in prelivi. Če ste uspeli dobiti mlade artičoke, jih lahko uživate tudi surove ali pripravljene v solatah.

Kako zdrave so?

V ljudski medicini so artičoke cenjene že stoletja. Zdravilne učinkovine se skrivajo v listih. Te spodbujajo izločanje žolča, celjenje jetrnih celic, povečujejo izločanje urina in ugodno delujejo na prebavo. Zdravilci jih pogosto predpisujejo za zdravljenje težav z mehurjem in žolčem, koristne pa so tudi pri zniževanju holesterola in boleznih ledvic. Sveže vsebujejo veliko folne kisline in tudi vitamina C in K, ki imata ključno vlogo pri krepitvi imunskega sistema in ohranjanju zdravih kosti.

Dreamstime
Artičoke uporabljamo pri težavah z napenjanjem, slabosti, bolečinah v trebuhu in pomanjkanju apetita. Spodbujajo tudi tek, odpravljajo slab zadah, zaspanost po obroku in napenjanje.