KAKOVOST, CENA, HRAMBA

Kmalu menjava pnevmatik, odločilni dan je 15. november

Z.F.
5. 11. 2019, 21.00
Deli članek:

Petnajstega novembra bo treba letne pnevmatike zamenjati z zimskimi. Koliko boste odšteli za komplet štirih in kakšne boste izbrali, je vsekakor vaša odločitev, a nikar ne pozabite preveriti lastnosti, saj ta pri mnogih ni zadovoljiva.

Dreamstime
Pnevmatike morajo biti shranjene v temnem in suhem prostoru, le tako bodo obdržale optimalno vrednost.

Zimska oprema je za vozila v Sloveniji zakonsko določena s 15. novembrom, vozila pa morajo biti tako opremljena vse do 15. marca. Lahko imate nameščene zimske pnevmatike s profilom tri milimetre ali letne pnevmatike s profilom štiri milimetre in verige. Če določil ne upoštevate, vas lahko doleti kazen med 40 in 300 evri, če pa zaradi neustrezne opreme povzročite zastoj ali celo zaprtje ceste, se lahko kazen zviša celo na 500 evrov.

Zavorna pot

Menjava pnevmatik mora ostati pomembno opravilo zaradi vaše varnosti, ne zaradi strahu pred zakonom in plačilom kazni. Vožnja z letnimi pnevmatikami pri temperaturah pod ničlo pri hitrosti 60 kilometrov na uro ima zavorno pot 55 metrov, vozilo z zimskimi pnevmatikami pa ima zavorno pot kar 11 metrov krajšo. Večina se pri nakupu pnevmatik ozira predvsem na ceno, a bolj kot to, je pomembno, da se gleda na kakovost.

Kakšni so standardi?

Testa zimskih pnevmatik so se lotili tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), ki je zapisala, da so pnevmatike za osebne avtomobile dosegle pričakovane standarde, pnevmatike za kombije pa so večinoma na testih »pogrnile«. Testirali so pnevmatike velikosti 185/65 R15, ki so najpogostejše v nižjem avtomobilskem razredu. Med 15 preizkušenimi so le tri dobile oceno dobro, kar pomeni, da so se pnevmatike izkazale brez pomanjkljivosti. A nedvomno se je med naključno izbranimi 15 pnevmatikami našlo tudi nekaj z oceno nezadovoljivo.

Pnevmatike za kombinirana vozila zelo slabe

Vožnja z letnimi pnevmatikami pri temperaturah pod ničlo pri hitrosti 60 kilometrov na uro ima zavorno pot 55 metrov, vozilo z zimskimi pnevmatikami pa ima zavorno pot kar 11 metrov krajšo. 

A če lahko govorimo o pričakovano povprečni kakovosti pnevmatik za osebna vozila, pa je test ZPS razkril, da so zimske pnevmatike za kombinirana vozila zgodba zase. Pri preverjanju je le trem naključno izbranim pnevmatikam uspelo dobiti skupno oceno povprečno, ostale pnevmatike s stališča varnosti pa so dobile negativne ocene. »Če upoštevamo dejstvo, da marsikdo s kombijem zamenja družinski avtomobil, predvsem pa se z njimi vozijo številni otroci v šolo ali v športnih društvih in drugih združenjih, ne smemo sprejeti slabše varnosti na račun manjše obrabe. Če je le mogoče (označeno je v homologaciji), priporočamo, da tudi na kombije namestite pnevmatike za osebna vozila (z večjim indeksom obtežitve). Če to ni mogoče, se je dobro zavedati pomanjkljivosti namenskih pnevmatik in temu prilagoditi vožnjo,« pravijo v ZPS.

Cena menjave

Potem ko smo pnevmatike kupili, sledi še menjava. Če se spominjate še časov, ko so se pnevmatike na avtomobilih zamenjale kar doma, lahko govorimo le še o »sladkem« spominu. Danes se menjavo opravlja pri zato pooblaščenih mehanikih, ki s pomočjo tehnologije poskrbijo za centriranje in pravilno težišče. Tako se pnevmatike zaščiti in se jim podaljša življenjsko dobo. Za storitev boste v Sloveniji plačali od 17,20 evra do 50 evrov, odvisno od tega, kje v Sloveniji boste opravili menjavo.