Zanimivosti

Podaljšajte svežino in pogasite požar

Z.F.
4. 11. 2019, 21.00
Deli članek:

Sol je v prvi vrsti res začimba, brez katere si le težko predstavljamo pripravo številnih jedi. Koristna pa je tudi pri številnih opravilih in nesrečah, ki se nam tu in tam mimogrede pripetijo.

Dreamstime
Sol bo odlična rešitev za gašenje ognja.

Si predstavljate kuhinjo brez soli? Težko, saj je stalna spremljevalka človeštva že tisočletja. Spomnite se njenega pomena in vrednosti v času Martina Krpana. Sol je včasih, ko še ni bilo hladilnikov, veljala tudi za konzervans, medtem ko je danes namenjena praviloma zgolj za začinjanje jedi. Preverite, kako jo lahko še uporabite.

Podaljšajte svežino

Če želite podaljšati sadju in zelenjavi svežino, uporabite naslednji trik. V hladni vodi raztopite žlico soli, nato pa v raztopino za nekaj minut pomočite sadje in zelenjavo. Tako boste zagotovili svežino vsaj še kak dan ali dva, poleg tega pa bo sol z lupine odstranila nevarne pesticide.

Dreamstime
Dezinficirajte in očistite lesene deske.

Odstranite neprijetne vonjave

Ste rezali čebulo ali česen? Čistili ribo? V dlani si vsujte nekaj soli in kožo dobro natrite. Dodajte nekaj listkov mete ali melise ali pa limonin sok in se poslovite od neprijetnih vonjav, ki so ostale na vaših dlaneh.

Pogasite ogenj

Veste, zakaj je v večjih kuhinjah, kjer se veliko flambira in cvre, ob strani gorilnikov zmeraj nekaj soli? Ker odlično pogasi požar. Zato imejte v bližini štedilnika zmeraj nekaj soli in preprečite nesrečo, ki vas lahko drago stane.

Hitro ohladite pijačo

Predstavljamo vam odličen trik, še posebej primeren za poletne dni. Če želite na hitro ohladiti pijačo, dodajte v vedro s hladno vodo ali ledom nekaj soli. Lahko pa steklenico povijete v papirnate brisače, ki ste jih pomočili v mešanico vode in soli, in jih za 10 minut položite v zamrzovalnik. Temperaturo pijače boste tako v kratkem času uspeli znižati tudi za osem stopinj Celzija.

Očistite desko za rezanje

Lesene deske za rezanje zelenjave in mesa je težko očistiti, a z naslednjim trikom boste deske očistili in še dezinficirali. Desko najprej operite z vročo vodo, nato pa posujte s soljo. Limono prerežite na pol in dobro podrgnite po podlagi. Pustite delovati 15 minut, nato pa operite z mlačno vodo in osušite.