POSKUSIMO OZIMNICO

Odprimo pretesno zaprte kozarce

Z.F.
29. 10. 2019, 21.04
Deli članek:

Čeprav še vedno vlagamo in pripravljamo ozimnico, pa številni že preizkušajo svoje shranke. Se tudi vi srečujete z nočno moro, premočno zatesnjenimi kozarci?

Dreamstime
Tehnik, kako odpreti pretesno zatisnjene pokrovčke, je veliko, izberite torej najprimernejšo za vas.

Včasih pokrovčke odvijemo z lahkoto, spet drugič pa so tako močno priviti, da tudi močne moške roke odvijanju niso kos. V takšnih primerih je treba uporabiti pripomočke. Obstaja kar nekaj tehnik, vsak pa naj izbere tisto, ki mu bo najbližje.

Z udarci do rešitve

Odpiranje kozarcev je pogosta težava predvsem za starejše ljudi in tiste, ki zaradi zdravstvenih težav ne zmorejo na videz tako preprostega opravila. Svetujemo vam, da zanje izberete raje kozarce s pokrovi na kovinski zatič. Te bodo veliko lažje odprli pa tudi zaprli. 

Najbolj razširjena metoda, pri kateri pokrovčki kar hitro popustijo, je tolčenje po spodnji strani kozarca. Pri tem seveda previdno, da vam kozarec ne spolzi iz rok ali da ga med udarjanjem ne razbijete. Kozarec torej obrnite narobe, ga trdno primite z eno roko in z drugo roko z dlanjo močno udarite po dnu kozarca. Postopek ponovite vsaj trikrat, dokler ne zaslišite, kako pokrovček popušča. Nekateri se lotijo nekoliko nevarnejše rešitve, ta je, da rob pokrovčka nastavijo ob rob pulta in močno udarijo po njem. Tretji način pa je, da s širšo stranjo jedilnega noža ali kuhalnico udarjate po robu pokrovčka, dokler ta ne popusti.

Na pomoč žlica ali nož

Izjemno uporaben način, ki se ga lotevajo mnogi, je prediranje vakuuma s pomočjo noževe konice ali držalom žlice. Svetujemo vam, da pri tej metodi izberete jedilni nož, saj lahko kuhinjskemu konico zvijete ali celo odlomite. Konico porinite med navoj in pokrovček pod kotom 45 stopinj, nato pa kot vse bolj zmanjšujte, dokler ne zaslišite, da vakuum popušča.

Gumijaste rokavice ali folija

Pri tem triku si boste zagotovili predvsem dober oprijem, a potrebovali boste tudi precej moči. Nadenite si gumijaste rokavice za pranje posode ali čiščenje. Lahko pa okoli pokrovčka nadenete gospodinjsko gumico ali gumijasti trak, morda uporabite kar PVC-folijo za živila, ki jo poveznete čez pokrovček. Ne pozabite na nedrseče (gumijaste) podlage, silikonske prijemalke za vročo posodo … Karkoli boste uporabili, ne pozabite na dobro podlago in močan oprijem, saj vam lahko v nasprotnem primeru kozarec zleti iz rok natanko tja, kamor si ne želite – na tla. Morda pri tem triku poprosite celo koga za pomoč.