Slaba vidljivost

Kdaj ste nazadnje zamenjali brisalce?

Z.F.
22. 10. 2019, 21.30
Deli članek:

Indijansko poletje je več kot idealen čas za številne jesenske dejavnosti. Še preden bo nastopila ostra in mrzla zima, pa bo treba poskrbeti tudi za jeklenega konjička. Kdaj ste zamenjali brisalce?

Dreamstime
Če brisalci mažejo vaše vetrobransko steklo, škripajo ali preskakujejo, jih takoj zamenjajte.

Čeprav se avtomobilska industrija razvija neverjetno hitro, se veliko v smeri novih tehnologij pri brisalcih ni spremenilo. Metlice so še vedno narejene iz kovinskega nosila in tanke, prožne, a tudi precej občutljive gumijaste brisalke. Kako dolgo bo brezhibno brisala naše vetrobransko steklo, je v veliki meri odvisno od njene kakovosti in vremenskih vplivov. Ne pozabimo namreč, da brisalci opravijo veliko premikov, ko sneži in dežuje, zaradi česar so podvrženi mehanskim poškodbam.

Uničeni brisalci lahko močneje poškodujejo vetrobransko steklo. Če gumice dolgo časa niso bile zamenjane, se lahko gumica strga, po steklu pa začne drseti kovinsko ogrodje. To povzroči trajno škodo stekla.

Kdaj brisalce zamenjamo?

Da so brisalci neprimerni in dotrajani, boste najlažje ugotovili pri brisanju vetrobranskih oken. Brisalci puščajo črte, naredijo meglico, škripajo ali preskakujejo? Je gumica napokana in trda? Potem je skrajni čas, da jih zamenjate in posežete po brisalcih, ki imajo grafiten ali teflonski premaz, saj bo poskrbel za optimalno brisanje.

Kaj brisalce uničuje?

Največjo škodo jim boste naredili, če boste z njimi brisali po zamrznjenem steklu. Svetujemo vam, da zamrznjena stekla najprej odtajate oziroma uporabite sredstvo proti zamrzovanju ali strgalo.

Tudi brisanje z brisalci po suhem steklu ni dobro, saj med gumico in steklom nastanem močno trenje, ki prav tako uničuje gumico. Pri čiščenju vetrobranskega stekla zato zmeraj uporabite tekočino za čiščenje stekel.

Sovražnik brisalcev so tudi ptičji iztrebki oziroma kislina v njih, ki močno načenja gumico brisalcev. Pri čiščenju iztrebkov iz vetrobranskega stekla uporabite izdatne količine tekočine za čiščenje stekel.