Ste jih že videli?

FOTO: Ko pogled v nebo osupne

A.S.
21. 10. 2019, 10.15
Posodobljeno: 21. 10. 2019, 22.24
Deli članek:

Gre za lečaste oblake, odgovor zakaj nastanejo, pa leži nad zemeljsko površino.

Jani Horvat
Lečasti oblaki nad Dubrovnikom

Lečasti oblak ali altokumulus lenticularis je oblak, ki ga lahko najpogosteje vidimo v gorskih regijah, vendar to ni pravilo – tokrat jih je glasbenik Jani Horvat opazil nad Dubrovnikom in v njih našel navdih za glasbeno ustvarjanje. 

Nenavadni oblaki nastanejo zaradi zračnega toka, ki teče v nasprotne strani, so zapisali ljubiteljski vremenoslovci s spletnega portala Neurje.si. Tvorijo se na velikih višinah, ko je veter močan, pojavijo pa se na zavetrni strani gorskih grebenov. Zrak se ob gori dvigne, v kolikor je ozračje v tistem trenutku stabilno pa pride do valovanja, ki se razširi tudi za goro. Ko je v zraku dovolj vlage, pa nastane več tovrstnih oblakov, ki se pojavijo v več plasteh: "Ko se zrak premakne navzdol po zavetrni strani gore lahko oblak izhlapi nazaj v paro. Kar ostane se oblikuje v oblake lečaste oblike ali lentikularne oblake nad vrhom gore, kjer se je vlažen zrak kondenziral v kapljice," pojav opisujejo vremenoslovci.

Kljub temu, da nastanek oblakov vremenoslovci povezujejo z močnimi in hitrimi sunki vetra pa je videti kot, da te nenavadne tvorbe na nebu mirujejo.