Med sprehodom

Najbolj naraven način človekovega gibanja

T.D.
19. 10. 2019, 18.00
Deli članek:

Ko pospešimo korak, pospešimo tudi srčni utrip, prekrvimo celice, poglobimo dihanje, razmigamo mišice in pokurimo kalorije.

Dreamstime
Med hojo se sprošča napetost. V telesu se začno izločati endorfini, hormoni sreče, ki izboljšajo razpoloženje in nam pomagajo ohranjati mirno kri v stresnih okoliščinah.

Hoja je idealna telesna dejavnost za vsako starost, vsako vreme in vsako stopnjo telesne pripravljenosti. Hodimo lahko kjerkoli in kadarkoli, vse, kar potrebujemo, je želja po gibanju in nekaj dobre volje, od opreme pa le kakovostni športni copati in vremenu primerna oblačila. Med dobrimi razlogi za hojo poleg že omenjenih najdemo tudi naslednje.

Majhna verjetnost poškodb

Med hojo so noge izpostavljene le majhnemu naporu. Ahilova tetiva je izpostavljena obremenitvi, enaki približno 500 kilogramov, medtem ko ta med tekom znaša nekaj tisoč kilogramov.

Močan obrambni sistem

Pri hoji, zlasti hitri, se število obrambnih celic v telesu močno poveča. Ljudje, ki so telesno dejavni, imajo za 30 odstotkov učinkovitejši imunski sistem.

Kako začeti?

Začnite z majhnimi koraki. Ni treba takoj na petkilometrski sprehod, lahko pa denimo za začetek namesto dvigala uporabite stopnice, se napotite peš v trgovino ali iz avtobusa izstopite eno postajo prej, sprehodite sosedinega psa ali korakate na mestu med gledanjem televizije. Popestrite sprehode z zanimivimi potmi, podajte se na izlet v neznano ali pa isto pot prehodite z drugega konca. Hodite lahko tudi v družbi, vzemite s seboj prijateljico, ki je približno enako telesno pripravljena in motivirana, kot ste vi. Šele ko boste začutili, da vam ti mali vsakodnevni podvigi ne povzročajo več težav, lahko intenzivnost povečate in se lotite hitre hoje.

Hitra hoja

Običajno hojo v zmernem tempu spremenite v hitro tako, da povečate število korakov, in ne dolžine koraka. Profesionalni atleti v hoji korakajo tako, da stopajo z eno in drugo nogo po navidezni črti. S tem ohranjajo več energije, v hojo pa vključijo več mišičnih skupin. Pomembno je tudi gibanje rok med hitro hojo, in sicer je treba roke držati v komolcih pokrčene za 90 stopinj ter jih pomikati naprej in nazaj.