Bolezni otrok

Ko nas napadejo virusi iz vrtca

T.D.
19. 10. 2019, 16.00
Deli članek:

Jeseni, ko se spet začneta šola in vrtec, se starši pogosto znajdemo v začaranem krogu ponavljajočih se okužb pri naših otrocih.

dreamstime
Navajajte otroke na redno umivanje rok.

Smrkanje, kašljanje, stalni prehladi in trebušne viroze – večina staršev meni, da so te zdravstvene tegobe povezane z otrokovim bivanjem v vrtcu in šoli, vendar ni nujno tako, saj so nekateri otroci bolni večkrat, spet drugi pa sploh nikoli.

Kaj lahko storimo starši?

Predvsem poskrbimo za otrokov imunski sistem, da se njegov organizem lahko sam ubrani pred napadi različnih virusov in bakterij, s katerimi otroci prihajajo v stik. Zato je dobro poznati rešitve, s katerimi varno, preprosto in učinkovito krepimo otrokovo odpornost.

Več sadja, manj sladkarij

V jedilnik svojega otroka vključite čim več sezonskih pridelkov in ne pozabite na zamrznjeno zelenjavo in sadje, denimo jagodičevje, ki tudi v tej obliki ohrani bogastvo pomembnih antioksidantov. Še posebej je pomemben vitamin C, ki aktivira bele krvničke, te pa pomagajo v boju proti okužbam. Vsebujejo ga citrusi, a v rdeči papriki ga je kar dvakrat več, z njim sta bogata tudi kivi ter prava vitaminska bomba – brokoli. Omejite pa uživanje belega sladkorja, ki je zelo obremenilen za zdravje in oslabi imunski sistem.

Na svež zrak tudi pozimi

Zimski čas je sezona gripe in prehladov prav zato, ker preveč časa preživimo v zaprtih prostorih, kjer se zbirajo, krožijo in prenašajo virusi in bakterije. Otroka toplo oblecite, nato pa veselo na zrak, kjer se bo razgibal in obenem sprostil ter predihal svoja pljuča. Zaradi aktivnosti bo otrokovo telo tudi bolje prekrvljeno, zato bodo lahko bele krvne celice bolje opravile svoje delo po vsem telesu.

Redno umivanje rok

Navajajte otroke na redno umivanje rok, predvsem po kihanju, kašljanju in seveda pred vsakim obrokom. Če pa ste kje na poti, ne pozabite na dezinfekcijska sredstva – ta po navadi vsebujejo vsaj 60 odstotkov alkohola in so lahko hiter in priročen način uničenja bakterij, kadar pri roki ni vode.