Medicinski preboj

Bi to poceni zdravilo lahko preprečilo na tisoče smrti zaradi poškodb glave?

A.S.
16. 10. 2019, 10.50
Posodobljeno: 16. 10. 2019, 10.59
Deli članek:

Znanstveniki so prepričani, da bi lahko s tem zdravilom preprečili več deset tisoč smrti zaradi poškodb glave.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Cenovno ugodno in širše dostopno zdravilo bi po mnenju znanstvenikov lahko zmanjšalo tveganje za smrt pri poškodbah glave. Traneksaminsko kislino zdravniki že uporabljajo z namenom zmanjšanja izgube krvi pri ljudeh, ki so utrpeli poškodbe drugih delov telesa. Čeprav imajo morda nekateri od teh pacientov, ki jih zdravijo s traneksaminsko kislino, tudi poškodbe glave, je bilo doslej nejasno ali bi omenjena učinkovina pomagala tistim, ki so utrpeli zgolj možganske poškodbe.

Sedaj pa so znanstveniki prepričani, da lahko: vsaj pri tistih pacientih z lažjimi do zmernimi travmatskimi poškodbami možganov, vendar pod pogojem, da bi zdravilo dobili takoj po poškodbi.

Profesor Ian Roberts, ki je vodil raziskavo, je za Guardian povedal: »S tem bi lahko rešili več deset tisoč življenj«. Na svetu vsako leto zdravniki beležijo okoli 70 milijonov možganskih poškodb – gre za posledice motorističnih nesreč, napadov, padcev itn. Zmerne poškodbe glave pa so prav tako lahko usodne.

Študija, ki so jo objavili v Lancet Medical Journal, je vključevala 29 držav in več kot devet tisoč pacientov, ki so zdravilo dobili v prvih devetih urah po poškodbi. Pri tistih, ki so zdravilo prejeli v prvih treh urah, je bilo tveganje za smrt zmanjšano za kar 22 odstotkov. Cena vseh odmerkov za enega pacienta pa je znašala le nekaj več kot 7 evrov. Čeprav traneksaminska kislina ne more pomagati ljudem s hudimi možganskimi poškodbami, to pomeni znaten napredek.