Invazija

Na pomoč! Prišle so faraonske mravlje

Z.F.
10. 10. 2019, 20.35
Deli članek:

Hladni dnevi so v naše domove privabili tudi nepovabljene goste. Mravlje, še posebej faraonke, so tako pogosto trn v peti številnih slovenskih domov. Privlači jih vlaga, toplota in hrana, edina rešitev pa je dezinsekcija.

Dreamstime
Gnezdišča si navadno naredijo v ogrevanih prostorih; v zidovih, razpokah, celo v pohištvu.

Ko začnejo temperature padati, zavetje v ogrevanih prostorih iščejo številne živali. Med njimi so tudi mravlje, sicer pridne in koristne žuželke, ki so prišle v prvi vrsti po hrano, med drugim pa tudi po »streho nad glavo«. Medtem ko črne mravlje v domovih srečujemo le v določenih delih leta, pa se faraonske mravlje naseljujejo v vsej sezoni, dom pa si navadno naredijo na težko dostopnih mestih, zato se jih le s težavo znebimo.

Povsod, kjer je toplo  

Težava je tudi ta, da se faraonske mravlje pojavijo povsod, v kuhinji, kopalnici, spalnici, v omarah … Od navadnih, črnih ali rdečih mravelj se ločijo predvsem po velikosti, saj so velike le od 2 do 3 milimetre. Ne delajo mravljišč, temveč gnezdišča, ki jih iščejo v ogrevanih prostorih. Tako jih boste pogosteje našli v bližini radiatorjev in toplotnih cevi, pa tudi v zidovih, talnem parketu, razpokah, špranjah in pohištvu. Hitreje se pojavijo v okoljih z ostanki hrane, kot so javne kuhinje, domovi za ostarele, šole, vrtci, bolnišnice. Rade imajo predvsem beljakovinsko hrano, jedo pa tudi meso in kri, zato so še posebna nadloga v bolnišnicah.

Rešitev je dezinsekcija 

V boju zoper faraonke bo potreben celosten pristop, se pravi, da jih z domačimi pripravki ne bomo odpravili. Strokovnjaki svetujejo dezinsekcijo, ki jo je treba opraviti v celotnem objektu ali naselju, kjer so se mravlje pojavile. Pri tem je pomembno uporabiti insekticid v obliki mikrokapsul, ki ga odnesejo v gnezda. Sredstvo je s tem bolj učinkovitejše, saj se lahko v posameznem stanovanju pojavi le peščica mravelj, medtem ko jih je lahko v gnezdiščih na tisoče. Insekticidi so praviloma zanesljivi in varni, v primeru trajnega in rednega vzdrževanja higiene pa se težava tudi precej hitro sanira.