Zanimivosti

V Žireh odprli najsodobnejši nordijski center Poclain

Oglasno sporočilo
8. 10. 2019, 15.15
Posodobljeno: 8. 10. 2019, 15.15
Deli članek:

Ema Klinec: "Nordijski center Poclain v Žireh se lahko kosa z najboljšimi centri na svetu."

foto: Viktor, Žiri

Izgradnja najsodobnejšega nordijskega centra v Žireh je po 17 letih končno zaključena. Smučarski skakalni klub Žiri ga je v nedeljo, 6. oktobra, uradno predal svojemu namenu, ob tej priložnosti pa gorenjski regijski center preimenoval v Nordijski center Poclain. Največ zaslug za izgradnjo tega športnega centra, kjer poleg treningov smučarskih skokov osnovnošolske mladine potekajo tudi številna tekmovanja, imata občina Žiri in Fundacija za šport, ki sta prispevali glavnino finančnih sredstev, pomemben pa je tudi delež SSK Žiri ter njegovih številnih podpornikov, med katerimi je kot sponzor v ospredje stopila družba Poclain Hydraulics.

"Danes je za nas pomemben dan," je na nedeljski prireditvi poudaril Leon Šikovec, predsednik SSK Žiri. "Ne govorim le o zaključku gradnje tega skakalnega centra, pač pa tudi o njegovem preimenovanju. Gradnja je trajala dolgih 17 let in v tem času se je zamenjalo kar nekaj generacij, od tekmovalcev do trenerjev. Vrednost celotne investicije znaša 1,8 milijona evrov, naložbo pa so nam pomagali izvesti občina Žiri, Fundacija za šport ter z velikim deležem v denarju in delu tudi podporniki SSK Žiri. Danes tu redno trenira okoli 40 tekmovalcev in tekmovalk, kar klub uvršča med večje skakalne klube v državi. In z današnjim dnem je center dobil tudi novo ime - Nordijski center Poclain," je še dodal Šikovec in se zahvalil podjetju Poclain Hydraulics, ki svojo družbeno odgovornost gradi na prepoznavnosti ne le v lokalnem okolju, pač pa tudi širše v Sloveniji.

Občina Žiri je pomemben deležnik pri razvoju žirovskega skakalnega kluba. Župan Janez Žakelj je na odprtju povedal, da je Nordijski center Poclain v ponos ne le Žirem, pač pa tudi celotni regiji: "To je regijski skakalni smučarski center, ki smo ga financirali in zgradili skupaj s Fundacijo za šport. V zadnjih devetih letih je občina za center namenila okoli 700.000 evrov, veliko pa so v SSK Žiri postorili tudi sami." Dodal je še, da gre zahvala ne le zdajšnjim, pač pa tudi prejšnjim članom, ki so imeli vizijo in veliko mero vztrajnosti, da so Žiri dobile ta center, ter da ima Smučarski skakalni klub Žiri lepo prihodnost, kar dokazujejo prav odlični rezultati njihovih mladih skakalcev in skakalk.

"Danes ni le praznik kluba SSK Žiri in občine, ampak velik praznik tudi za Smučarsko zvezo Slovenije," je svoj slovesni nagovor začel Ljubo Jasnič, predsednik Zbora in Odbora za skoke in nordijsko kombinacijo. "Nordijski center Poclain ob Planici samo še dopolnjuje našo diamantno ogrlico, s katero tako uspešno predstavljamo Slovenijo in slovenski smučarski nacionalni šport, ki je številka 1 v Sloveniji. V tem trenutku imamo pri nas že 60 tovrstnih objektov, tako da praktično z izjemo Prekmurja in Dolenjske pokrivamo že celotno državo. Imamo tudi ogromno mladih tekmovalcev in tekmovalk, samo v letošnjem letu jih je registriranih že 591 – od najmlajših pa vse do tistih v A ekipi. Žiri so izjemno pomemben člen v Smučarski zvezi, tu je na kakovostnih treningih pogosto najti tudi veliko reprezentantk in reprezentantov. Zahvaljujem se vsem, ki so od leta 1974 krojili ta klub in dihali zanj ter na tem terenu opravili ogromno število prostovoljnih ur, da je nastal tak nordijski center, o katerem lahko govorimo s ponosom. Srečno vsem tekmovalcem in nadejamo se, da bomo nekatere videli že na svetovnem prvenstvu v smučarskih skokih v nordijski disciplini leta 2023 v Planici!"

O svojih začetkih in treningih na nekdanji manjši skakalnici v Žireh sta spregovorili tudi Nika Križnar in Ema Klinec, članici SSK Žiri in skakalne A reprezentance, ki redno posegata po vidnejših uvrstitvah tudi v mednarodnem merilu, nad njima pa bedi Zoran Zupančič, strokovni vodja SSK Žiri ter glavni trener ženske skakalne reprezentance. Obe sta pohvalili svoj matični klub in izrazili veliko zadovoljstvo z dokončno izgradnjo športnega centra. Ema Klinec, ki je konec leta 2018 v Planici utrpela hudo poškodbo kolena in se po sedmih mesecih znova vrnila ter že trenirala na tukajšnji 60-metrski skakalnici, je na odprtju povedala: "V letu 2004, ko se spominjam svojih začetkov, je bil tu le kontejner, kamnite uteži in mala peč, na kateri smo se lahko pogreli. Danes se Nordijski center Poclain tu v Žireh s to opremo, ki jo ima, skakalnicami, tirno vzpenjačo, izjemnim fitnesom in garderobami, lahko kosa z najboljšimi centri na svetu. In lahko tudi povem, da če na tukajšnji 60-m skakalnici skočiš dobro, je velika verjetnost, da boš skočil dobro tudi drugje," je sklenila naša uspešna žirovska športnica.

SSK Žiri se ponaša z dolgoletno tradicijo na področju smučarskih skokov in se hkrati posveča tudi razvoju strokovnega kadra. Gradnjo novega centra so si v klubu kot prednostno nalogo zadali že v letu 2002. SSK Žiri je bil ustanovljen v letu 1974, njegova zgodovina pa sega že v leto 1950, v čas, ko je zgodbo v Žireh začelo pisati tudi proizvodno podjetje, ki ima zdaj že 12 let francoske lastnike in je v okviru mednarodne skupine Poclain prepoznano kot pomemben kompetenčni center za hidravlične ventile in hidravlične naprave ter kot tehnološki center za avtomatske preizkuševalne naprave hidravličnih sestavin. Inovativno žirovsko podjetje Poclain Hydraulics danes zaposluje 330 delavcev in več kot 90 odstotkov svojih prihodkov ustvari z izvozno dejavnostjo.

"V podjetju Poclain Hydraulics smo izjemno ponosni, da tukajšnji Nordijski center Poclain nosi ime po našem podjetju ter tako predstavlja tudi našo povezanost in skrb za lokalno okolje, od koder prihaja večina naših zaposlenih," je na odprtju poudaril direktor Aleš Bizjak in dodal: "Veseli nas, da je gradnja potrebne infrastrukture žirovskega nordijskega centra po toliko letih končno zaključena, in da danes SSK Žiri že razpolaga s tirno vzpenjačo in petimi plastičnimi skakalnicami, kjer bodo potekali številni treningi in tekmovanja osnovnošolske mladine iz Žirov in gostujočih skakalcev iz vse Slovenije." V nadaljevanju je izrazil tudi podporo Smučarskemu skakalnemu klubu Žiri: "V družbi Poclain Hydraulics hkrati podpiramo tudi prizadevanja vodstva kluba in njihovih strokovnjakov, ki skrbijo za vzgojo mladih smučarjev skakalcev in nordijskih kombinatorcev, da bi vzgojili čim več državnih prvakov in vrhunskih skakalcev v mednarodnem merilu. Klub ima potencial, ima talent in hkrati visoko usposobljene strokovnjake, ki znajo iz športnikov članov delati zmagovalce. Kot sponzor jim na poti k odličnosti želimo veliko uspehov in vrhunskih rezultatov."

Nordijski center Poclain je danes opremljen s sodobno tirno vzpenjačo ter petimi novimi plastificiranimi skakalnicami, kjer mladi športniki skozi vse leto pridobivajo dragocene izkušnje. Kakovosten trening skokov poteka na 8-, 15-, 26-, 40- in 60-metrski skakalnici, namenjen pa je tako domačim tekmovalcem kot tudi gostujočim skakalcem in skakalkam iz ostalih klubov. Na vseh skakalnicah je mogoč trening tudi pod reflektorji, kar je posebej pomembno za izvedbo treninga v popoldanskih urah v zimskem času, ko so dnevi krajši. SSK Žiri se uvršča med šest najboljših klubov na Slovenskem, tako po rezultatih kot tudi po številu tekmovalcev. Njihova tradicija in poslanstvo sta vzgoja odličnih športnikov ter nosilcev medalj iz mladinskih svetovnih prvenstev, dobitnikov točk v svetovnem pokalu, državnih prvakov, odličnih skakalcev ter nordijskih kombinatorcev, ki postajajo slovenski reprezentanti in osvajajo najvišja mesta na domačih in tujih tekmovanjih. Tekmovalke in tekmovalci zdaj vadijo pod vodstvom glavnega trenerja Jerneja Kumra in štirih honorarnih pomočnikov Gašperja Klinca, Gašperja Martinčiča, Luke Oblaka ter Tomaža Nagliča. Vsi so izkušeni in strokovno usposobljeni trenerji smučarskih skokov.