Nepogrešljiv

Tako vsestranski je papir za peko

Z.F.
8. 10. 2019, 21.30
Deli članek:

Zagotovo je papir za peko v zadnjih letih nepogrešljiv pripomoček številnih slovenskih domov. Koristi nam pri pripravi biskvitov, ki se tako ne prijemajo več pekačev, odličen pa je tudi v številnih drugih primerih.

Dreamstime
Naj ostanejo pekači čisti, jedi pa tako ne bodo nič manj okusne.

Stalnica v kuhinji, brez katere si le stežka predstavljamo peko sočnih biskvitov za pripravo tort, in pripomoček, ki prepreči, da bi se pečica prehitro umazala, je zagotovo že mnogim dobro poznan. Ob uporabi papirja za peko ne le da se izognemo zapečenim in zasušenim ostankom peciva v pekačih in modelih, temveč tudi prihranimo nekaj maščobe, nerodnih velikih pekačev pa nam ni treba več grobo drgniti. Preverite še ostale trike.

Čiste police in predalniki

V predalih in kuhinjskih omarah, kamor pospravljamo težke lonce in ponve, se hitro pojavijo risi in grde odrgnine. Da bi jih preprečili in tako obvarovali površino polic, na te položite plast papirja za peko. Uporabite ga tudi za zaščito vrhnjih omaric in polic, na katerih se sploh v kuhinji še prehitro nabere prah in hkrati nekaj maščobe, zaradi česar jih je težko očistiti. Omarice bodo tako ostale čiste in dlje časa kot nove.

Za hrambo v hladilniku in zamrzovalniku

V jesenskih dneh, ko je sadja in zelenjave v izobilju, presežke pogosto shranjujemo v hladilniku ali celo v zamrzovalniku. Da bi predali in police ostali čisti, jih obložite s papirjem za peko. Papir za peko v nasprotju s papirnatimi brisačami ne prepušča vode, zato pozabite na strah, da bi odvečna tekočina in umazanija umazali hladilnik oziroma zamrzovalnik.

Pomoč pri gnetenju in valjanju

Priprava testa za kruh ali jabolčni zavitek ter drugo pecivo, ki se jeseni pogosto znajde na mizi, zahteva tudi uporabo primerne delovne površine. Pred gnetenjem delovno površino prekrijte s papirjem za peko in tako preprečite, da bi drobci moke in testa odpotovali tja, kamor si ne želite. Tako boste ostanke tudi precej lažje počistili. Seveda bodite ekonomični in že uporabljeni papir za peko, ki ste ga potrebovali pri gnetenju testa, uporabite še za pečenje.