KAJ GRE NAROBE?

Kaže vaš pralni stroj že zadnje izdihljaje?

Z.F.
4. 10. 2019, 21.31
Deli članek:

Če je delovanje vašega pralnega stroja postalo glasnejše, perilo ni oprano tako, kot bi si želeli, račun za vodo je kljub enaki porabi večji, vse višji pa so tudi stroški električne energije. Bo vašemu pralnemu stroju kmalu odklenkalo?

Dreamstime
Vsaj enkrat mesečno očistite tudi posodico za odmerjanje, saj se ravno v razdelku za mehčalec rade nabirajo bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj.

Prepoznajte znake, da se vaš pralni stroj kvari, in prihranite čas in denar, še preden bo prepozno. Že res, da tudi gospodinjski aparati niso »nesmrtni« in jih je sčasoma treba zamenjati. A s pravilnim vzdrževanjem lahko močno vplivamo na njihovo delovanje.

Vse glasnejše delovanje

Če je delovanje vašega pralnega stroja postalo precej glasnejše, to ni ravno obetajoč znak. Hrup je navadno posledica težav, povezanih z motorjem ali bobnom vašega pralnega stroja. Svetujemo vam, da pralni stroj, še preden odroma na odpad, pregleda pooblaščen serviser, vi pa preverite, kako je z veljavnostjo vaše garancije.

Dreamstime
Najpogostejši krivec za slabo delovanje je vodni kamen, zato vsaj enkrat mesečno v pralni stroj zlijte skodelico kisa in preprečite njegovo kopičenje.

Odvaja premalo vode

Težko je verjeti, da je perilo čisto, če ne diši tako. Težavo najpogosteje povzroča plesen. Da bi preprečili neprijeten vonj, obrišite vrata in gumo po vsakem pralnem ciklu ter vratc ne zapirajte. 

Ste opazili, da je po centrifugiranju in ožemanju perilo še povsem mokro in teče od njega? Težava se lahko skriva v filtru, ki je navadno v spodnjem desnem kotu. Preverite stanje filtra, morda se je v njem zagozdila kakšna lasna sponka, zobotrebec ali kak kovanec. Če to ni poglavitni vzrok, boste na pomoč morali poklicati serviserja. Če pa se v boben steka premalo vode, najprej preverite mesto, skozi katero voda priteka v pralni stroj. Če je odprtina polna vodnega kamna, jo očistite s kisom, ki bo razžrl kamen in poskrbel za boljšo pretočnost. Če s tem ne boste odpravili težave, boste  morali na pomoč poklicati višjo silo.

Perilo je slabo oprano

Če ugotavljate, da po končanem pralnem ciklu perilo ni tako čisto, kot je bilo do szdaj, lahko gre za splet več različnih nesrečnih okoliščin. Navadno je poglavitni krivec oslabljen grelec, ki ga pesti trda voda. Svetujemo vam, da v prazen pralni stroj vsujete lonček sode bikarbone in lonček kisa ter nastavite na program za belo perilo (90 stopinj Celzija). Po končanem ciklu preverite tudi filter, saj se lahko v njem nabere več ostankov vodnega kamna.