CFC 5 Komteks Fight Night

Tik pred največjim borilno-glasbenim dogodkom: Kozinova s presenečenjem, Kosednar po pas

J.P.
3. 10. 2019, 06.52
Posodobljeno: 3. 10. 2019, 09.00
Deli članek:

V nedeljo za točno opoldne je bil napovedan še zadnji skupni trening pred velikim dogodkom, ki se bo 6. oktobra odvil v ljubljanskih Stožicah.

Mare Vavpotič
Borci in organizatorji

V kleti stavbe na Letališki cesti v prestolnici domuje klub borilnih veščin MMA Ljubljana. Pripada Bojanu Kosednarju, borcu mešanih borilnih veščin (MMA), znanemu tudi kot "Želva", ki bo skupaj z boksarko Emo Kozin okronal borilno-glasbeni spektakel CFC 5 Komteks Fight Night, ki bo 6. oktobra v Areni Stožice. Ura je bila tik pred tem, da odbije poldan, ko je izza črnih vrat z belim logotipom kluba prihajal zvok sesalnika. Pozneje je postalo jasno, da je bil na delu sam Kosednar.

Mare Vavpotič
Rudolf Pavlin

CFC KOMTEKST FIGHT NIGHT
Največji borilno-glasbeni dogodek, na katerem bodo 6. oktobra v Stožicah nastopile tudi slovenske glasbene legende.Vstopnice so na voljo na vseh Eventimovih prodajnih mestih.

Kot je poudaril Rudolf Pavlin, organizator dogodka in trener Kozinove, ima tudi Slovenija odlične borce, "zakaj torej ne bi predstavili boksa, MMA-ja in K1". Jakob Nedoh in Tajda Ratajc sta morala udeležbo odpovedati zaradi poškodbe, Lemmy Krušič zaradi podpisa pogodbe, je pojasnil. "Cel spektakel bo gostil 12 borb, od tega so štiri za naslov prvaka, česar ne vidimo vsak dan. Mislim, da je več kot dovolj razlogov za ogled tega spektakla. Navsezadnje združen tudi z rock večerom, kar je tudi en pomemben segment. Imamo podporo naših največjih rockovskih legend: Tomija Megliča, ki bo prisoten s Siddharto, Šank Rock, Tabu, Seven Days in May in tako dalje. Ljudje bodo imeli kaj videti." Izrazil je tudi upanje, bodo ljudje, tako kot so potencial prepoznali v slovenskih odbojkarjih, tega videli tudi v slovenskih borcih.

Slovenska smetana borilnih veščin

Ti so se v nedeljo pripravili v odrejenih jim garderobah, nato pa zakorakali na oblazinjena tla, nad katerimi so obešene težke vreče. Začetnemu ogrevanju je sledil tako imenovani shadow, torej borba proti navideznemu nasprotniku, nato so na vrsto prišle vreče. V takem vzdušju so potekali pogovori s sedmo silo.

Mare Vavpotič
Matej Plavec

Prvi je pristopil najstarejši med borci, 40-letni Mariborčan Matej Plavec (MMA). Najprej je razčistil, kaj je mislil z besedami, ki jih je 9. septembra izrekel na tiskovni konferenci v Brdu pri Lukovici. Takrat je dejal, da v Mariboru uživa precejšnjo podporo "svetovnih prvakov zgoraj in na tleh". Razlaga je, kot se izkaže, preprosta: v mislih je imel borce in trenerje, ki mu pomagajo pri borbi na nogah, torej zgoraj, in na tleh. Plavec je začel z judom in ga dolga leta nadgrajeval z drugimi borilnimi veščinami. Zato je te dni prepričan, da borba na tleh ni več nujno njegova močnejša plat. V preteklosti so mu veliko težavo povzročale poškodbe in življenjske okoliščine; ko ga je pred petimi leti v kletki na cedilu pustil nasprotnik, je skoraj vrgel puško v koruzo. Do 6. oktobra bo v pohorskih strminah grizel kolena, čaka ga tudi savna – izgubiti mora še dva kilograma –, … In meditacija.

Mare Vavpotič
Matej Plavec

Vsako jutro, pove in doda, da je v tem dobro podkovan. Kaj pa nasprotnik? "V vsakem primeru je bolj izkušen. Ima pet zmag in štiri poraze," za Plavca pa je to druga borba. In čeprav za nasprotnika meni, da je "konstrukcijsko močen človek", misli, da je tehnično boljši. Torej je ugibanje, ali bo Srb Milan Nakić stavil na borbo na tleh ali borbo na nogah, po Plavčevem mnenju brezpredmetno. Za konec je dejal, da v Stožicah računa na podporo Mariborčanov, in pozdravil dejstvo, da si bomo lahko ogledali različne borilne veščine.

Mare Vavpotič
Tadej Dajčman

Plavcu je sledil njegov učenec Tadej Dajčman (MMA), ki ga bo v Stožicah pričakal Srb Dejan Vičić. Dajčman se je že kot kleni dvoletnik začel ukvarjati s karatejem; pri starosti 20 let si je vzel leto dni odmora od borilnih veščin, nato ga je poneslo v mešane borilne veščine. Spominja se, kako ga je na prvem treningu pri Plavcu na tleh "obračalo" 40 kilogramov težko dekle – sam ji je imel 120.

Mare Vavpotič
Tadej Dajčman

Dve leti pozneje ga čaka že druga profesionalna borba. V nasprotnika se ni pretirano poglabljal, bo pa skušal čim več minut ostati na nogah, čeprav se tudi na tleh vedno bolje počuti. Da se bo boril, je sicer izvedel 14 dni pred napovedanim dogodkom. Pričakuje, da bo na račun dejstva, da bodo zastopane različne borilne veščine, udeležba toliko večja.

Mare Vavpotič
Andrej Baković

Kot tretji si je premor od priprav vzel Andrej Baković (boks), ki bo pred domačim občinstvom vknjižil deseto profesionalno borbo. Počuti se odlično. "Pretekli teden je bil peklenski, to so bile še zadnje res težke priprave," poskrbeti mora le še za kilograme, čeprav s tem ne bo imel veliko dela, je pojasnil. Njegov nasprotnik je izkušenejši Martin Bošković iz Srbije. "Je čvrst, malo nižji od mene, rad se stepe, močno udari, tako da bom moral biti 100-odstotno napet od prve sekunde," je povedal in dodal, da je desničar, teh pa je – kot levičar, ki so v boksu načeloma manj pogosti – vajen.

Mare Vavpotič
Andrej Baković

"Pričakujem zmago, a ta na žalost nikoli ni zagotovljena," je celotno Slovenijo nagovoril Baković. CFC 5 je gotovo eden največjih dogodkov, na katerih so boril, in najpomembnejši do zdaj, saj se ga bodo bodrili domačini.

Mare Vavpotič
Monika Kučinič

Monika Kučinič (K1), ki se bo potegovala za naslov svetovne prvakinje po različici WCTS, je v Brdu pri Lukovici napovedala borbo "na polno". Kot je pojasnila, je njen stil sicer res tak, a je marsikaj odvisno tudi od nasprotnice. V Stožicah ji bo nasproti stala Italijanka Irena Roggio. Priznala je, da je pritisk zaradi naslova svetovne prvakinje večji, ji pa obenem predstavlja tudi svojevrsten izziv. Te pa ima rada. "Upam, da bom nekega dne najboljša v svoji kategoriji in da se mi odpre čim več vrat," je povedala o prihodnosti. Za nasprotnico je dejala, da so jo že analizirali: je večja od nje, ima že kar nekaj naslov, ležita ji oba stava, torej levi in desni, a upa, da bo v tem primeru prevladala fizična moč. Dodala je še, da bo dogodek eden večjih v njeni karieri, a da je množic vajena. Do nedelje bo s treningi umirjala tempo, več poudarka bo na tehniki in taktiki.

Mare Vavpotič
Ema Kozin

Treningi so v tedni pred borbo krajši tudi za Emo Kozin (boks). S tem dviguje motivacijo, je pojasnila "Princeska", obenem pa si lahko malce oddahne od težkih priprav. Z nasprotnico, Švedinjo Mario Lindberg, se ne obremenjuje, preglavic ji ne delajo niti kilogrami.

Mare Vavpotič
Ema Kozin

Slovenska šampionka pripravlja poseben prihod v ring, ki bo paša za oči in ušesa, kaj več pa ni hotela razkriti. Za konec je še poudarila, da se nam 6. oktobra obeta vrsta zapomnljivih borb, dogodek pa bo služil kot dober prikaz slovenskih borcev in bork iz različnih borilnih veščin.

Mare Vavpotič
Ema Kozin in Matej Plavec

Marko Vardjan (MMA) bo do 6. oktobra delal na aktivaciji za eksplozivnost, počival in meditiral, "da se pripravim tudi psihično". S kilogrami nima težav, je dodal, saj se njegova običajna teža giblje blizu zgornji omejitvi njegove kategorije, kar je v svetu mešanih borilnih veščin te dni precejšnja redkost. Belokranjec je večjih dogodkov, kot bo stožiški, vajen, a ga magnituda vseeno dodatno motivira. Pomeril se bo s Slovakon Krisztianom Simonom.

Mare Vavpotič
Bojan Kosednar

Kot zadnji je pristopil že omenjeni Kosednar, Želva (MMA), najbolj prepoznaven borec mešanih borilnih veščin pri nas. Njegova zadnja zmaga sega v leto 2016, zato meni, da se ga ljudje najbolj spominjajo po zadnjih porazih, kar pa mu služi kot dodatna motivacija, "da pokažem svoj pravi obraz v naslednjih borbah". Meni, da leta, ima jih 36, niso ovira. "Mislim, da imam zdaj boljše pogoje za trening, kot pa sem jih kadarkoli v življenju imel. Sem edini profesionalni trener MMA-ja v državi, konstantno sem vezan na dvorano, konstantno sem del tega. Sicer je treba delati tukaj, voditi programe, skupine, tudi to zahteva svojo energijo in čas, ampak vseeno mislim, da imam boljše pogoje, kot pa sem jih kadarkoli imel in, pošteno, to se po bo fizični pripravljenosti videlo v tej borbi, za razliko od zadnjih petih, šestih." Kosednar je v letih 2007 in 2008 nanizal šest zaporednih zmag, je prvi Slovenec z naslovom WFC prvaka. Na uspeh je bil ponosen, a ga ni odnesel, kar opaža pri mlajših fantih. "Ne poveličevat majhnih zmag, ker velikih ne boš lačen," jim je položil na srce. Leto 2008 je bilo zanj najuspešnejše leto, potem pa je šlo, kot je dejal, vse nekako malo navzdol. "Tako da sem željan uspeha, ki sem ga v tistih letih doživel. Iskreno povem, da sem zdaj desetkrat boljši borec kot takrat, tudi po fizični plati. Resnično imam občutek, da sem se razvil, nisem pa imel še priložnosti to pokazati," je dejal Kosednar in dodal, da bi se lahko boril na najvišjem svetovnem nivoju, če mu bo uspelo tisto, kar počne na treningih, "preslikati v ring". Leta 2015 je bil poražen v Zagrebu. "To je bil fizično najtežji poraz, posledice čutim še danes. Takrat sem prvič začel razmišljati, da bi vse skupaj zaključil in prvič ter edinkrat, pa ne samo v športu, da sem se zase malce ustrašil," je bil iskren. Pol leta pozneje je taistega borca, torej Dušana Džakića, premagal v minuti in 15 sekundah. Ob tem je dejal, da so mešane borilne veščine več kot pa le šport. Kosednar je septembra 2017 odprl svojo telovadnico, v kateri je potekal ta skupni trening. "Vse kar sem imel in kar nisem imel sem dal v to dvorano," pove o tem. "Vsega sem se moral priučit. To je bil pravi 'reality check' za mene." Na tem mestu sta se od njega prišla poslovit Baković in Vardjan. Zahvalila sta se mu za pijačo, mu hotela plačati. "Vse je v redu, fanta. Zmagajta, zahvalita se meni," ju je v smehu odpravil in nadaljeval, da pridejo težki meseci, ko je treba stisnit zobe, "a denar ni vse", je pristavil. Kosednar se bori za CFC pas. Obljubil je, da bo pas vzel in ga branil. "Jaz bom zgradil vrednost tega pasu, to obljubim. Moj nasprotnik (Srb Slavoljub Mitić, op. a.) je v borbi proti meni favorit. Jaz bom to borbo zmagal, vzel bom ta pas in ga branil. Ta pas, ko bo šel iz mojih rok, bo vreden veliko. Včasih so vedeli in v Zagrebu in v Beogradu, kdo je Želva. Rad bi to dosegel še enkrat."

Boljše popotnice, kot je ta, si organizatorji in gledalci ne bi mogli želeti.