Nikoli lačni

Hujšamo lahko celo z arašidovim maslom

T.D.
5. 10. 2019, 14.00
Deli članek:

Dieta z okusnim arašidovim namazom slovi po visokem deležu mononenasičenih maščob ter še večjem deležu vlaknin, zaradi česar občutek sitosti po obroku kar traja in traja.

Dreamstime
Ženske lahko vsak dan zaužijemo štiri jedilne žlice, moški pa kar šest žlic arašidovega masla.

Velika prednost shujševalnega programa, ki je primeren predvsem za hladne dni, pa je tudi uživanje raznolikih živil. Za vsakogar se najde kaj dobrega in vsakdo lahko shujša! Pri dieti 35 odstotkov vseh zaužitih kalorij prihaja iz zdravih, mononenasičenih maščob. Obstajajo znanstveni dokazi, da je nadomestitev nasičenih maščob z mononenasičenimi maščobami, ki jih najdemo predvsem v olivnem in repičnem olju ter v oreščkih, izjemnega pomena za vzdrževanje zdravja srca in ožilja, pa tudi za hujšanje. Na tak način namreč v telesu zdravimo vnetne procese, ki so pogosto vzrok kopičenja kilogramov.

Veliko masla in še več oreščkov

V tej dieti večino mononenasičenih maščob zaužijemo z arašidovim maslom, lahko pa, kajpak, uživamo tudi druge oreščke, zdrave maščobe so še v avokadu ter v repičnem in olivnem olju. Približno polovico dnevnih kalorij zaužijemo z ogljikovimi hidrati, ki so v žitih, zelenjavi, sadju in stročnicah. Jedilnik vsebuje tudi tri porcije sadja, kar devet porcij zelenjave ter dve porciji živil, bogatih s kalcijem, med katera denimo štejemo manj mastne mlečne izdelke in s kalcijem obogaten pomarančni sok.

Prednosti in slabosti diete

Sodeč po znanstvenih dokazih, je dieta nadvse učinkovita, če kalorije nadzorujemo in če se potrudimo uživati raznoliko hrano, če nam uspe nadzorovati porcije in uživamo priljubljene jedi. Velja pa upoštevati naslednje opozorilo: čeprav priporočene maščobe ohranjajo zdravje srca in nadomeščajo nasičene maščobe, ne moremo govoriti o prehranskem programu za vse življenje.

Pomembno!

Ženske lahko vsak dan zaužijemo štiri jedilne žlice, moški pa kar šest žlic arašidovega masla. Osemindvajset dni dolga dieta dopušča ženskam vnos 1500 kalorij, moškim pa 2200 kalorij. 

Primer jedilnika

Za zajtrk si privoščite 100 g jabolčne čežane, dve žlici arašidovega masla, dva polnozrnata vaflja in pol kozarca pomarančnega soka, za kosilo skledo pisane solate z žlico olja in kisa, 30 g piščančjega fileja, 200 g belušev in 120 g grozdja, za večerjo pa 75 g polnozrnatih špagetov z manj kaloričnim poljubnim prelivom in s čajno žličko parmezana ter skledo poljubne pisane solate. Za prigrizek vam pripada poljuben frape oziroma šejk z dvema čajnima žličkama arašidovega masla.