Sezona gripe

Smrkanje in kihanje: pripravite imunski sistem na zimo

T.D.
5. 10. 2019, 12.00
Deli članek:

Hladni del leta je idealno obdobje za številne virusne bolezni, zlasti za gripo, saj se virusi zlahka prenašajo med ljudmi.

dreamstime
Virusi prinašajo največjo nevarnost starejšim, otrokom in osebam z oslabljenim imunskim sistemom.

Poglejmo, katere bolezni na nas prežijo v prihodnjih mesecih, kakšni so njihovi znaki in kako jih zdravimo. Med najbolj značilnimi jesenskimi tegobami je gotovo gripa. To je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša kapljično, denimo s kihanjem in kašljanjem. Če se vročina dvigne čez 39 stopinj Celzija, je priporočljivo obiskati zdravnika. Odredil vam bo mirovanje v postelji in po potrebi predpisal sredstvo za nižanje previsoke temperature. Kako si lahko pomagate? Ne pokrivajte se pretoplo. Veliko pijte, najbolje šipkov ali kamilični čaj s ščepcem soli. Izogibajte se krajem, na katerih se zbira veliko ljudi. Proti gripi se lahko tudi cepite.

Jesenske alergije

Najpogostejša alergija v tem času je alergija na ambrozijo. To je izredno ploden plevel, ki cveti vse do novembra in povzroča seneni nahod s kihanjem, izcedkom iz nosu, zamašen nos ter srbeče oči. Zjutraj in zvečer se čim manj zadržujte zunaj, saj je pelod v tem času bolj pri tleh, podnevi pa se dvigne v višje zračne plasti. Nosite sončna očala – tako bosta solzenje in srbečica znosnejša. Zvečer si umijte lase, večkrat na dan pa tudi obraz. Ne varčujte s fiziološko raztopino in si jo večkrat na dan, predvsem pa zjutraj in zvečer, vlijte v nos, da ga naredite prehodnega.

Bronhitis/bronhiolitis

Bronhitis je akutno vnetno obolenje sluznice v sapniku in manjših dihalnih poteh v pljučih, simptomi pa so najprej suh, dražeč kašelj, sledita izkašljevanje belkaste sluzi in hropeče dihanje. Veliko se zadržujte na svežem zraku. Uživajte sirup za izločanje sluzi (timijan). Pripravite parne kopeli za glavo s slano vodo. Veliko pijte, najbolje pomarančni čaj. Če imate visoko temperaturo in kašelj traja dlje kot en teden, obiščite zdravnika.

Vnetje mehurja/cistitis

Pogosteje zbolite, če v hladnih mesecih ne nosite toplih oblačil. Obvezno je posvetovanje z zdravnikom, ki predpiše laboratorijsko preiskavo. V 80 odstotkih cistitis povzroča razmnoževanje bakterij E. coli v mehurju, kar zahteva  zdravljenje z antibiotiki. Popijte najmanj 1,5 litra vode na dan. Jemljite brusnice v obliki kapsul. Nosite topla oblačila, zlasti v predelu ledvic. Izogibajte se dolgotrajnemu zadrževanju v hladnem prostoru v sedečem položaju. Dosledno upoštevajte ukrepe za osebno higieno. Izogibajte se čezmerni telesni dejavnosti.