Nepogrešljiv sadež

Nad madeže flomastrov in ostanke pesticidov

Z.F.
5. 10. 2019, 10.00
Deli članek:

Limone bodo ta čas v naši kuhinji dobrodošle predvsem iz enega razloga: poskrbeti za močan imunski sistem. A to še zdaleč ni vse, uporabite jih lahko tudi drugače.

Dreamstime
Citrusi so nepogrešljivi plodovi, ki jih človeštvo časti že tisočletja. Veste, da so Egipčani s pomočjo limon proizvajali elektriko?

Nepogrešljiv sadež, ki po svoji barvi spominja na večno poletje, bo te dni tudi dokončno dozorel in tako iz sredozemskih krajev skoraj svež priromal na trgovinske police. Marsikdo dandanes limone sam goji v zimskem vrtu ali rastlinjaku, kjer prav tako dobro uspevajo, morda so le plodovi nekoliko manjši. Ta citrus, ki je sicer nepogrešljiv v kulinariki, pa lahko brez slabe vesti uporabimo tudi pri gospodinjskih opravilih.

ZOPER MADEŽE FLOMASTROV

Najmlajši nadobudneži najdejo svoje risarsko platno povsod. Na vratih, stenah, pohištvu in še kje. Madeže flomastrov, ki se znajdejo povsod drugod kot na papirju, boste z lahkoto očistili z limoninim sokom. Po madežu dobro podrgnite, nato pa sperite.

ZAPRITE POT MRAVLJAM

Po hrano, ki je bo v naravi počasi zmanjkovalo, bodo mravlje kmalu zavile v naše domove. Svetujemo vam, da po površinah, po katerih mravlje zahajajo v vaš dom, podrgnete z limono. Vonja limone in kisline mravlje ne marajo in jih bosta hitro odvrnila od tega, da bi kradle iz vaše shrambe.

NAD OSTANKE PESTICIDOV

Na žalost se danes le še s težavo obvarujemo pred škodljivimi škropivi, ki jih pridelovalci uporabljajo, da sta sadje in zelenjava popolna in na svoj način »zdrava«. Da bi ju očistili ostankov pesticidov, žlico limoninega soka vmešajte v liter vode ter nato v mešanico potopite sadje in zelenjavo. Pustite 15 minut, nato operite s hladno vodo.

NARAVNO BELILO

Poskrbite, da bo vaše belo perilo znova zasijalo s snežno belino, brez smrdečih kemikalij. Zmešajte tri litre vode z decilitrom limoninega soka ter dvema decilitroma in pol vodikovega peroksida. Pripravek lahko dodate kar v boben pralnega stroja, lahko pa ga vmešate v pet litrov vode in v mešanici belo perilo namočite. Belilo lahko uporabite tudi kot čistilo za kopalnico.