Ukanjeni

Srbi trdijo, da so Američani vedeli, da jim Bošnjaki pripravljajo 11. september

R.T.
26. 9. 2019, 14.28
Posodobljeno: 26. 9. 2019, 14.33
Deli članek:

Skoraj dvajset let po najhujšem terorističnem napadu na ameriških tleh teorije zarot še vedno niso presahnile.

Reuters
Napad na stolpnici v New Yorku

Za imenom Safet Ibid Ćatović, ki je pri Združenih narodih leta 2001 kot vojaški odposlanec Bosne in Hercegovine imel veleposlaniški status, se je skrival nekdanji poveljnik odreda El Mudžahid, Abu Meali. O tem – in da se pripravlja teroristični napad na Združene države Amerike – je bila obveščena tudi Mary Andrews iz ameriške diplomatske misije.

Namerna napaka

Neverjetno zgodbo je za srbske Novosti razkril Darko Trifunović, nekdanji prvi sekretar Bosne in Hercegovine pri Združenih narodih. Spominjajoč se, da je Mealija srečal na vhodu zgradbe na naslovu 866 United Nations Plaza na Manhattnu, kjer so bili odposlanci vseh članic Združenih narodov, trdi, da mu je v oko padla rumena izkaznica – prepustnica za stavbo, ki so jo imeli le veleposlaniki in najvišji uradniki držav članic. "Na izkaznici tega človeka, očitno arabskega porekla, je pisalo Bosna in Hercegovina. Na vhodu sem ga zadržal in ga pobaral, kdo je. Pobegnil je na ulici, jaz pa sem še isti dan začel preiskavo in o tem obvestil ameriške kolege," je za Novosti povedal Trifunović, ki je te dni zaposlen na Inštitutu za nacionalno in mednarodno varnost v Beogradu. Poudaril je, da je dolgo trajalo, preden so ugotovili, da je bila izkaznica, izdana na ime Safet Ibid Ćatović, namerna napaka, saj Bosna in Hercegovina dejansko ni imela položaja z nazivom pomočnik veleposlanika za vojaške zadeve. Interna preiskava je pokazala, pišejo Novosti, da sta mu omenjeni status podelila takratni veleposlanik pri Združenih narodih Muhamed Šaćirbej in njegov kolega Husein Živalj. Zgodba o Abu Mealiju je bila, kot trdi Trifunović, v veliki meri skrita pred javnostjo, Sarajevo pa je s pomočjo Savdske Arabije storilo vse, da bi tako tudi ostalo. Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je medtem ugotovil, da je Meali v New Jerseyju vodil dobrodelno organizacijo in da je dva tedna pred napadom v Pennsylvaniji organiziral tabor za mlade džihadiste. Po Trifunovićevih besedah zato ni naključje, da je eno od ugrabljenih letal strmoglavilo v okrožju Sommerset, menda nedaleč od omenjenega tabora.

Radikalni islamisti

Za Novosti je dejal tudi, da se Bosna in Hercegovina ni "očistila radikalnih islamskih kadrov iz vojne". Nusret Abdibegović, trenutni banjaluški mufti, je bil prvi mudžahedin v Bosni in Hercegovini in dvojni vohun, ki je delal za bošnjaško vojsko in angleško MI6, svoje vire navajajo Novosti. O tem naj bi pričali dokumenti, na haaškem sodišču vloženi pod številko 03324344. Abdibegović naj bi bil tudi osebni prevajalec prvega mudžahedina, ki je prišel v Bosno in Hercegovino, šejka Mahmuda abu Abdula Azziza al Muntesiba.

Po napadu 11. septembra 2001 je bilo ugotovljeni, da je imel Abu Meali dva bošnjaška potna lista, medtem ko je bil med njegovimi prebivališči celo naslov španskega veleposlaništva v Sarajevu, še pišejo Novosti. Prvega so mu izdali 4. septembra 1995, drugega 6. aprila 1999. "Izginil je leta 2001, v novicah pa se je pojavil leta 2015, ko je bilo objavljeno, da je v starosti 48 let umrl v Alžiriji," je Trifunović še povedal za Novosti.